Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg

Lockade fram det allra svagaste av psyken

Mbappé.
Foto: JUANJO MARTIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Benzema.
Foto: JUANJO MARTIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det här dubbelmötet hade sin perfekta story klar redan på förhand.

Men när allting handlade om hur Real Madrids framtid var på väg att slå turneringen ur händerna på dem klev deras här och nu fram. 

Och PSG-historien upprepade sig.

För ett par veckor sedan utspelade sig en allt annat än jämn drabbning i Paris när det första av två möten mellan PSG och Real Madrid spelades. Och allting innan, under och efter den matchen handlade om Kylian Mbappé. Precis som allting även gjorde inför och en timme in i den här.

När Real Madrid pressar högt i inledningen på Bernabéu kommer PSG ur och inte ens vinden hinner med när Mbappé springer på Messis boll. När Benzema får läget står Donnarumma för en osannolik räddning. När Mbappé firar sitt första mål får han avbryta sig själv halvvägs in eftersom det är offside, men när han gör det andra tätt intill målvaktens högra stolpe finns det inga tveksamheter. Kring någonting egentligen. Hans lag har ganska god kontroll för tredje halvleken i rad, och narrativet kring de här två matcherna har så klart alltid varit perfekt.

När Real Madrids högsta dröm är att locka över killen som målats upp som en livslång supporter lottas de att möta honom i Champions Leagues åttondelsfinal. När Mbappé själv har erkänt att han ville lämna sin klubb för dem i somras så avgör han dubbelmötet för PSG som nu i stället kämpar med allt vad de har för att få behålla honom. Det var så det var tänkt att det skulle bli, och det är av allt att döma inte fel att anta att Mbappés framtid finns i Real Madrid. Men deras verklighet här och nu skulle i stället uppenbara sig och locka fram de allra svagaste av psyken i den här turneringen. 

■■■

PSG har allt de behöver. De har vunnit med 1-0 på hemmaplan, de leder med 1-0 på bortaplan. De sitter fortfarande med fotbollseuropas bästa kort på hand när de kan skriva historien om hur spelaren de vägrade sälja i somras skickade ut klubben vars miljarder de nekade. Men är det någonting som är starkare än det mesta när det kommer till den här turneringen, så är det det franska huvudstadslagets förmåga att falla ihop för att sedan inte ha en aning om hur de ska ta sig upp igen. 

Det börjar när Gianluigi Donnarumma, som trots allt inte är en total främling inför att ena stunden stå för en osannolik räddning för att den andra vara alldeles för slapp med bollen vid fötterna och sätta sitt lag i panikläge gör just det. När Karim Benzema synar målvaktens enda riktiga svaghet och går in tufft är det 1-1 och ”Sí, se puede” för allt vad publiken Bernabéu orkar.

Och det är klart de har rätt. Det är klart att det är möjligt. För Real Madrid att vända det här, för PSG att återigen se sitt drömläge försvinna ut i ingenting. 

När Modric lägger bollen mellan benen på Kimpembe tar Benzema emot den med vänstern och skjuter med högern. Det är 2-1 en kvart efter 1-1, och ytterligare någon minut senare 3-1. När alla pratade om Kylian Mbappé inför matchen är det som sig fortfarande bör i Real Madrid-sammanhang Karim Benzema som får rubrikerna efter den. När alla ägnade tid och tankar åt klubbens framtid var det deras nutid som i slutänden bestämde.

ANNONS: Streama slutspelet i UEFA Champions League – bara på Telia och C More