Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg

Överlägsna – men PSG måste bli något mer nu

Foto: SEBASTIAN FREJ VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SEBASTIAN FREJ WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Det senaste decenniet har ligatitlarna avlöst varandra i samma takt som storvärvningarna gjorde den här sommaren.

Men det börjar bli dags för överlägsenheten i ligan att utvecklas till någonting mer.

Det är nu och inte sen PSG ska vinna en europeisk titel också.

Sedan PSG fick qatariskt ägande och inledde sin storsatsning med bland annat värvningen av Zlatan Ibrahimovic 2012 är det inte fel att säga att de två säsonger som man inte har vunnit ligatiteln har man förlorat den. För Ligue 1 är i mångt och mycket PSG:s att förlora, år ut och år in. Den aldrig sinande kassan och de imponerande spelarvärvningarna som kommer med den gör att man egentligen inte kan se det på något annat sätt.

Och det har aldrig varit så tydligt som den här säsongen. 

* * *

När Lionel Messi presenteras för PSG några dagar efter den tårdrypande presskonferensen i Barcelona, där han tar farväl av den enda fotbollsvardagen han känner till, de enda supportrarna han haft och det enda hemmet han sett framför sig att han och hans familj ska ha blir ingen förvånad. PSG lägger stort intresse i att locka till sig de största spelarna som finns, både av sportsliga och mer eller mindre städade marknadsföringsskäl, och världens bästa fotbollsspelare blev pricken över i:et på en transfersommar som saknar motstycke.

Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma, Gini Wijnaldum, Achraf Hakimi. ”Äh, vi tar Messi också, det är lika bra Det borde gå att ta saker och ting till nästa nivå med en anfallstrio bestående av honom, Neymar och Kylian Mbappé. Mbappé som vi dessutom vägrar sälja för nästan två miljarder trots att han bara har ett år kvar på kontraktet.”

PSG kan i lugn och ro skoja loss med resten av fotbollseruopa, för det spelar ingen roll att pengarna inte är särskilt rena, spelarna vill ha dem. De vill vinna titlar vilket i stort sett är en garanti i den här klubben, och de vill vara en del av truppen som en gång för alla vinner Champions League åt den. Vilket är en större utmaning än allt annat, men som likväl mer börjar bli ett krav än en önskan.

* * *

Den europeiska fotbollens Pojken med guldbyxorna har inlett ligasäsongen som de brukar. Fem matcher, fem segrar, 16 gjorda mål, knappt några insläppta. Och då har Messi bara spelat 24 minuter så här långt, Neymar inte många fler, Ramos inte alls och en oinspirerad Mbappé som in på transferfönstrets sista dag drömde om en ny vardag i Madrid har stänkt in fyra mål och två assist. Dessutom har de Donnarumma på bänken. Vad är det här för lag? 

Ett lag som samtidigt som de slaktar rent i ligan med stjärnorna vid sidan om spelar 1-1 borta mot Club Brugge i Champions League med Messi, Mbappé och Neymar på planen tillsammans för första gången. Det kanske säger mer om överlägsenheten i ligan än någonting annat, men det har ändå inte landat väl och pressen ökar. Man får inte så lång tid på sig att spela ihop ett lag till hälften bestående av världens bästa spelare, man har inte råd att inte vinna titlar. Och om ligan ska ses som vunnen redan innan den startar, är det nu och inte sen som det också är läge att gå hela vägen även i Champions. Det här är kanske PSG:s viktigaste säsong någonsin.