Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

Omöjligt att kalla dem för förlorare vid förlust

Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES / XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: PAUL CHESTERTON / IMAGO IMAGES / FOCUS IMAGES WWW.IMAGO-IMAGES.DE

MADRID. Den spanska dominansen är officiellt bruten och Liverpool är på väg att etablera sig som en av de nutida stormakterna i europeisk fotboll. 

Men om de inte vinner i kväll är de världens bästa förlorare.

För första gången sedan finalen på Wembley mellan Bayern München och Borussia Dortmund är samtliga spanska lag utslagna när årets största klubblagsmatch ska avgöras. Det är alltså första gången sedan 2013 som vi med säkerhet vet att ett spanskt lag inte kommer att lyfta pokalen.

Fram till i fjol var Juventus det enda laget som givit sig själva möjligheten att försöka bryta den spanska dominansen, förra året misslyckades Liverpool. 

Nu är de här igen, och vinner de inte avslutar de sin säsong som världens bästa förlorare. 

 

Solen gassar i ett stekhett Madrid. Det är tydligen i dag som sommaren kommer hit berättar en spansk kollega. I går var det runt 25 grader, i dag är det 34 och kommer ”förhoppningsvis” att vara så under de närmsta veckorna.

Liverpool-spelarna kliver ut på gräsmattan på Wanda Metropolitano när solen passerat så pass att större delen av planen ligger i skuggläge. 

Foto: MATEUSZ SLODKOWSKI/SOPA IMAGES/REX/SHUT / MATEUSZ SLODKOWSKI/SOPA IMAGES/REX/SHUTTERSTOCK RE

Alisson Becker, som plockades in efter Loris Karius mardrömsmatch i Kiev i fjol småjoggar i sitt straffområde, stretchar armarna. Snart ska han ställa sig i mål för att ta emot lagkamraternas avslut i en skottövning. 

Virgil Van Dijk framstår som precis lika lugn och sansad som alltid, i stort sett oavsett vad som händer. När träningen är slut ser han till att samtliga lagkamrater är av planen och att alla bollar är insamlade innan han själv försvinner ut i spelargången. 

Tillsammans personifierar de förvandlingen som skett i Liverpool sedan de var i den här sitsen sist.

För ett år sedan i Kiev låg det ett spänd förväntan i luften när Liverpool tränade dagen innan finalen. En känsla av att det som skulle ske nästan var övermäktigt, att de var väldigt långt hemifrån.

I år är känslan en helt annan. Lugnet, stabiliteten och tron på sin egen förmåga tog dem nästan till en ligatitel i år. Att de är i Champions League-final för andra året i rad är kvittot på att de hör hemma i sammanhanget.

Samtidigt. Vetskapen om att ingenting är vunnet än. 

Och vill det sig illa för dem är det inte det i kväll heller.

Det var en lång, utdragen process i ligan innan Manchester City kunde lyfta Premier League-pokalen och titulera sig engelska mästare för andra året i rad. Det var hopp blandat med förtvivlan in i sista omgången, någon gastkramande minut av hopp på Anfield den 12 maj men ändå ingen titel i slutänden för Liverpool som fortfarande aldrig har vunnit Premier League. 

För ett år sedan var de i sin första Champions League-final på elva år, i dag är de här för andra året i rad. 

Och det är klart att det egentligen är helt omöjligt att kalla dem förlorare även om de inte vinner i år heller.

Liverpool har på många sätt vunnit hur mycket som helst den här säsongen. De har funnit en stabilitet, köpt sig en av världens bästa målvakter, på riktigt utmanat om de två största titlarna de kan vinna och oavsett hur det här slutar varit snubblande nära båda två. 

De är på väg att etablera sig som en av de nutida stormakterna inom europeisk fotboll och detta är ett Liverpool att imponeras av och på flera sätt inspireras av om man är i stort sett vilken annan klubb som helst där ute.

Men vinner de inte i kväll skriver de historia den här säsongen - som det bästa titellösa laget någonsin.