"Jag hade hoppats på någonting annat än det här, någonting annat än ett hjärtlöst svek", skriver Therese Strömberg. Foto: Bildbyrån"Jag hade hoppats på någonting annat än det här, någonting annat än ett hjärtlöst svek", skriver Therese Strömberg. Foto: Bildbyrån
"Jag hade hoppats på någonting annat än det här, någonting annat än ett hjärtlöst svek", skriver Therese Strömberg. Foto: Bildbyrån
Gianluigi Donnarumma befinner sig för tillfället i Polen för U21-EM Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT / IMAGO/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO IMAGO SPORTFOTODIENSTGianluigi Donnarumma befinner sig för tillfället i Polen för U21-EM Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT / IMAGO/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Gianluigi Donnarumma befinner sig för tillfället i Polen för U21-EM Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT / IMAGO/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO IMAGO SPORTFOTODIENST
Therese Strömberg

Ofattbart och ovärdigt – inte nu och inte så här

Publicerad

LUBLIN. Då var det dags, Donnarumma.

Det blir ingen kontraktsförlängning med Milan. 

Där sitter i stället en snopen klubbledning och ser en framtid försvinna. 

Kvar finns bara sveket och en påminnelse för oss som hade glömt bort det: Fotbollen och romantiken begärde skilsmässa för längesedan.

Det har funnits ett antal genom åren, men när Francesco Totti för ett par veckor sedan gjorde sin sista match i Romatröjan tackade fotbollens sista fanbärare för sig (även om man kan argumentera för att Gianluigi Buffon också är en).

25 säsonger i en och samma klubb. Det är otroligt. Och någonting vi aldrig kommer att få se igen.

Det är ingenting nytt. Pengar, titlar och de för tillfället största och mäktigaste klubbarna mejar ner barndomsdrömmar och livslånga fotbollsrelationer. Men det betyder inte att det suger mindre för det.

När jag var liten brukade jag ta en blomma, riva av ett blad i taget och upprepa ”älskar, älskar inte, älskar, älskar inte” tills bladen tog slut och det sista bladet antingen sa älskar eller älskar inte för att ta reda på om en kille var kär i mig.

Jag vet inte om Gianluigi Donnarumma älskar Milan, och jag vågar inte lita på att en blomma vet det heller. Vad jag vet är att Milansupportrarna älskade Gianluigi Donnarumma fram till i förrgår.

I dag? Inte så mycket.

Donnarumma fick chansen som 16-åring

Den 25 oktober 2015 väljer dåvarande Milantränaren Sinisa Mihajlovic att ge en gänglig 16-åring chansen i Serie A.

Där står han helt plötsligt. Mitt i målbrottet, mitt i målet. 

Han debuterar i vad som blir en hemmaseger mot Sassuolo efter tre raka matcher utan vinst. En debut som resulterar i att Diego Lopez, som bara ett år innan kom som riddaren på vit häst från Real Madrid inte får stå en minut till i Milan. 

Han bevisar sig sedan gång på gång som en av världens mest lovande unga målvakter, en talang utan dess like, och för supportrarna - Milans stora framtidshopp.

Äntligen en spelare att älska i den här truppen. 

Han kysser klubbmärket nedanför Curva Sud, deklarerar sin kärlek för klubben högt och tydligt, säger att han om tio år hoppas bära kaptensbindeln i ett Milan han aldrig vill lämna.

Är det för bra för att vara sant? Ja, det är för bra för att vara sant.

Och när Milanledningen den 15 juni 2017 sitter på Casa Milan och bekräftar att Donnarumma inte kommer att förlänga kontraktet som går ut 2018 byts all den där kärleken ut mot hat.

Jag är så där hopplös. Så där oförklarligt villkorslöst förblindad av något så märkligt som en fotbollsklubb. Så som du kanske också är. På min arm står det AC Milan, i mitt huvud ekar sånger till den här tonåringen som ställde sig i målet med en sådan självklarhet, som jag har försvarat när orutinen lyst igenom, som jag har satt mitt hopp till. Men jag hade hoppats på någonting annat än det här, någonting annat än ett hjärtlöst svek.

Var Donnarumma befinner sig när beskedet kommer? Han befinner sig i Polen. Jag kan bara anta att hans fulla fokus ligger på U21-EM, och att han har loggat ut från sina sociala medier, där videor av hans brinnande tröja sprider sig.

När beskedet kom kunde man gå in på hans Twitter-bio, uppdatera, och se följarantalet sjunka för varje sekund.

Hans senaste bild på Instagram har över 70 000 kommentarer (att jämföra med de vanliga 500-3000 per bild) - och majoriteten är inte särskilt trevliga.

Men i en allt mindre romantisk fotbollsvärld där kärleken till en klubb inte längre är det starkaste som finns och där rätt summa pengar kan få vem som helst att gå var som helst är Gianluigi Donnarummas val att inte fortsätta i Milan egentligen ingenting konstigt.

Att hans agent heter Mino Raiola gör det än mer förståeligt. För det är väl så här agenter gör. Flyttar spelare för egen vinning som om de vore pjäser på ett Monopolbräde. De avskaffar lugnet, splittrar familjer. Dödar kärleken.

Han skulle lämna förr eller senare, det kan nog de allra flesta vara överens om.

Men inte nu. Inte så här. Det är ofattbart.

Det är ovärdigt.

Var ska Donnarumma nu?

Ett storsatsande Milan med nya ägare och en sportslig ledning som har ett väldigt intressant lagbygge på gång. Ett Milan med pengar och ett förhållandevis fett kontrakt på bordet för den nyligen 18 år fyllda målvakten. Varför är det så bråttom? 

Många frågar sig om Donnarumma inte har lärt sig någonting av sin stora idol Gianluigi Buffon, som trots allt stannade kvar i Juventus när klubben åkte ner i Serie B. Donnarumma vill inte ens vara med när Milan är på väg upp.

Och frågan är var han ska nu?

Att han skulle ta över efter just Buffon i Juventus har länge varit det hetaste alternativet i mångas ögon, men de senaste dygnen har Real Madrid bollats upp som nästa destination. Antingen flyttar han i sommar, eller så väljer Milanledningen att tvinga kvar honom för att nöta bänk nästa säsong.

För trots ett år kvar på kontraktet är det omöjligt för honom att spela ut det i Milan.

Supportrarna skulle aldrig tillåta det.

När Italiens U21-trupp reste till Polen lämnade Donnarumma ett Milano som älskade honom, och en supporterskara som fortfarande hoppades och trodde på en förlängning. 

Oavsett hur det går här kommer han hem till ett helt annat Milano.

Han kommer hem till ett Milano där hans tröja ligger på marken och brinner.

Ett Milano som hoppas att han släpper in tusen mål.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag