Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

Real måste akta sig för riktiga problem

Foto: RODRIGO JIMENEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BAGU BLANCO/BPI/REX / BAGU BLANCO/BPI/REX/IBL REX FEATURES

Oförmåga att göra mål, förlorade matcher, milslångt avstånd till Barcelona.

Det går bygga ett ganska högt torn genom att stapla Real Madrids negativa rekord den här säsongen på varandra. 

Och det är nu de måste akta sig för de riktiga problemen.

Zinedine Zidane klev både av och på ett sjunkande skepp. Det första kan man hylla honom för, att han såg vad som var på väg och bestämde sig för att inte vara med längre. Det andra får vi avvakta med att utvärdera.

Antingen har han fått garantier och kommer att vara med och göra Real Madrid till den fruktade mördarmaskin de ska vara till nästa säsong, eller så blir det absolut ingenting av det här. 

Och då är klubben riktigt illa ute. 

 

Karim Benzema sköt i stolpen, Keylor Navas fick svettas, Nacho misslyckades med att blocka skott och Jesé Rodriguez satte 0-2. Gareth Bale fick inte spela och klev rakt ned i spelartunneln på Santiago Bernabeu för sista(?) gången i sin karriär.

Det var vad som hände när Real Madrid förlorade mot Betis i säsongens sista match. 

Men vad var det som egentligen hände den här säsongen? Vi tar det från början.

Cristiano Ronaldo och Zinedine Zidane lämnade, man skapade kaos i det spanska landslaget genom att anställa dess tränare mitt under brinnande VM, säsongen började bra innan man gick fem raka ligamatcher utan seger och Lopetegui fick gå.

Man plockade in Santiago Solari, det gick också bra tills det inte längre gjorde det, Raphael Varane gjorde självmål mot Barcelona i cupen, man åkte ur ”sin egen turnering” Champions League och säsongens andra tränare fick gå. Zidane kom tillbaka till Bales stora förtret och det började ryktas om att man ska köpa hela världen i sommar. Man fortsatte dock förlora matcher som man borde vinna och nu ryktas Zidane återigen lämna.

Mycket av det man läser och hör den här tiden på året ska serveras med en skopa salt, men vi måste ändå konstatera en sak:

Att det här är säsongen då publiksiffrorna dalade för Real Madrid, då man gjorde rekordfå mål, förlorade tolv ligamatcher och slutade 19 poäng bakom ligaettan Barcelona.

Alltså en katastrofsäsong utan dess like. 

Foto: JAMES MARSH/BPI/REX / JAMES MARSH/BPI/REX/IBL REX FEATURES

Det går att prata om mätthet efter att ha totaldominerat Europa i flera år med i stort sett samma spelare. Det går att prata om att det är självklart att det känns när man förlorar en spelare som snittat 50 mål per säsong. Det går att prata om ett ålderstiget lag och att alla tränarrekryteringar inte alltid faller väl ut. Men hur vi än vrider och vänder på det kommer vi inte ifrån att Real Madrid har en enormt viktig sommar framför sig.

I fjol räddades de av sin tredje raka Champions League-titel men i år finns ingen räddningsplanka, bara en massa negativa rekord att visa upp.

Och det är här det blir intressant. 

Hittills har Florentino Perez kunnat strunta i att spendera pengar med hänvisning till att man vunnit just Champions och därmed inte har behövt förändra eller förbättra någonting. I år har han inte det argumentet att falla tillbaka på och det är någonstans upp till bevis om det hela egentligen har handlat om väl maskerad snålhet.

Det är nu det kommer att uppenbara sig vilka ambitioner han har framåt, och hur motiverad han faktiskt är att fortsätta investera i sin klubb.

Vi vet att storhetstider kommer och går i alla klubbar, att det är fotbollens oundvikliga cykel. Men exemplen på europeiska storklubbar som fullkomligt har tappat sig själva och sedan har förtvivlat svårt att hitta tillbaka eftersom de låtit saker och ting gå för långt är många.

Och i en liga som La Liga, där Real tillsammans med Barcelona i flera år har byggt myten om en orubblig tvålagsliga har de inte något annat val än att vara tillbaka och faktiskt slåss i toppen på allvar nästa säsong.

Det är om man skulle misslyckas med det, och dessutom återigen misslyckas med att hålla Zidane motiverad i klubben som man har problem på riktigt.