Therese Strömberg

Nu finns det inga ursäkter för MFF

Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö har aldrig varit uträknat. AIK har bara varit det. 

När den sista allsvenska omgången kommer till oss är det allt att förlora som står mot allt att vinna.

Det blev en guldstrid in i det sista till slut. Dramaturgiskt har den varit briljant hela vägen, sportsligt inte lika imponerande. De fyra topplagen har turats om att misslyckas med att koppla grepp, och Djurgården som ägt förstaplatsen överlägset flest omgångar av alla 2021 föll till slut på båda sina tillkortakommanden i en och samma match förra helgen för att till slut tappa guldchansen. När Elfsborg sedan hade halva ordinarie backlinjen borta och dessutom tvingades se lagkapten Johan Larsson springa runt med en hängande arm i tio minuter innan han kastade in handduken mot AIK så blev det också den sista spiken i kistan för att laget skulle göra detsamma i guldjakten.

Kvar står den självklara favoriten, och den oväntade utmanaren. 

* * *

In i den här säsongen kom ett AIK som hade ägnat halva 2020 åt att testa nytt och fullständigt gå bort sig, för att sedan behöva sparka Rikard Norling och ägna resten av året åt att stabilisera upp sig själva någorlunda. Bartosz Grzelak kunde efter avklarat uppdrag kliva över i ett nytt år med rak rygg och stolthet i bröstet, men nu var det ingen som riktigt visste vad det andra skulle vara. Med en relativt tunn trupp och ett stökigt fjolår bakom sig var det ingen som hade några förväntningar på AIK när den här säsongen närmade sig, det var absolut inte tal om något guld, och det valde de att omfamna.

Den första allsvenska omgången kommer i april och AIK vinner, sedan kommer å ena sidan förlusten mot Göteborg, å andra sidan segern mot Hammarby. Efter tio omgångar ligger man på en femteplats med hälften segrar. 

Det heter att utöver Malmö FF är det Djurgården och kanske Elfsborg som slåss om guldet. Efter den sjuttonde omgången leder AIK tabellen för första gången utan att någon egentligen har uppfattat hur det har gått till. De säger att det bara är en bonus att de är med där uppe. De växeldrar med Djurgården i ett par omgångar innan de halkar neråt igen. Tredje plats, fjärde plats, och sen uppåt igen. 

Lag har räknats bort, kommit tillbaka, tackat för sig och sedan dykt upp igen. AIK har enligt dem själva aldrig varit ett guldlag. Visst, de har gjort det bra, men det är framför allt de andra som gjort det dåligt. Särskilt om de inte vinner, om inte Malmö vinner, oj, vad dåligt det är då. De själva? Äh, ”det är fortfarande bara en bonus att vi ens har chansen”. Smart retorik.

Och det går att argumentera för att Malmö har varit mycket sämre än vad de borde ha varit, och att om de inte hade haft Champions League-spel att balansera med allsvenskan hade de sprungit i väg och vunnit för längesedan. 

Och det är inte omöjligt att det är så, men det är samtidigt inte där klubben vill vara.

* * *

Malmö vet att de kan vinna SM-guld på löpande band, att de andra lagen sneglar avundsjukt mot deras hundratals miljoner, att de är det enda svenska laget som ens är i närheten av att få spela Champions League. Men det är inte det som är ambitionen längre. Ambitionen nu är att också kunna tävla utomlands, samtidigt som man vinner inhemska titlar. 

Därför är inte Europaspelet någon ursäkt för Malmö att inte vinna guld, och det är egentligen svårt att hitta någon ursäkt överhuvudtaget. 

Skadeläget till trots har de kvalitet och en truppbredd som övriga lag i serien bara kan drömma om, avstängningar efter alldeles för många gula kort och annat har de mest bara sina egna varma huvuden att skylla för. Det är klart de ska vinna guld. Men när de trots allt har haft det lika svårt som alla andra den här hösten har de hamnat i en situation där det krävs minst en poäng mot ett Halmstad som krigar för överlevnad, och där de om de står som mästare till slut kommer att bli en av de historiskt sämsta rent poängmässigt.

Malmö har aldrig räknats bort, men ändå lyckats prestera bort sig själva. Nu har de allt i egna händer, samtidigt som AIK har precis allt att vinna oavsett hur det går. För det är ingen som tror på att det ska gå deras väg nu heller.