Therese Strömberg

Något stämmer inte - är det här ett skämt?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Manchester City vann toppmötet mot Leicester.
Foto: JON SUPER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pep Guardiola, tränare i Manchester City.
Foto: JON SUPER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Manchester City imponerar och vinner övertygande mot Leicester. 

Ändå ligger de fortfarande trea. 11 poäng bakom Liverpool med en match mer spelad.

Är det här ett skämt?

Det är någonting som inte stämmer den här säsongen, Premier League-tabellen ser inte ut som den ska. Med diverse storlags sviktande form och brist på kompetens de senaste säsongerna och ett antal mindre lags lyckade satsningar är det så klart inte helt uppåt väggarna när man tänker efter, men det är ändå inte så här det ska se ut efter 18 omgångar. 

Sheffield United ska inte ligga femma, Watford ska inte liga toksist och Arsenal ska inte ligga på elfteplats. 

I stort sett det enda som känns rimligt är att Liverpool leder, men vad hände egentligen med Manchester City den här säsongen? 

***

De har presterat under all kritik sett till förväntningarna, och det handlar inte om några orimliga förväntningar likt de vi har envisats med att ha på låt säga Manchester United de senaste säsongerna. Det handlar inte heller om att Liverpool ”ska” vara fjorton poäng bättre och att City egentligen gör en ganska bra säsong. 

Vi har att göra med ett av världens bästa fotbollslag som åkt på oväntade skador som slagit hårt och en tränare som gör sin sämsta säsongsinledning någonsin, delvis på grund av misslyckade experiment med anfallsspelet sett till förutsättningarna. 

– Vi måste vara oss själva, säger Pep Guardiola inför mötet med Leicester. 

Han pratar om att göra det som hans lag traditionellt är bra på. Försöka hålla i bollen, springa utan den och dessutom att försvara sig bra. 

Men snälla någon, gör det då. 

***

När Manchester City håller i bollen kan i stort sett ingen stoppa dem. Men 22 minuter in i mötet med Leicester tappar de bollen på offensiv planhalva, Harvey Barnes sätter den i djupet och sekunder senare sitter den i mål. Ni vet redan att det är………. Jamie Vardys vänsterfot som lättar bollen över Ederson till 0-1.

Så bra gick det för City att försvara. Och det är klart att det inte är enkelt med den backlinje de har, utan Aymeric Laporte som mittback och utan Fernandinho som defensiv mittfältare. Det är inte heller enkelt mot ett av ligans bästa omställningslag, som så klart inte har ställt in sig på någon annan matchbild på Etihad än den som första halvlek erbjuder och som bara väntar på att utnyttja minsta lilla misstag och hugga.

Men i den här matchen gör City mycket annat som är väldigt bra, och dominerar även om de inte kan försvara. Och när Leicester gjorde mål på den första skottmöjligheten de fick ska City vara glada att de uppenbarligen sköt för att såra, inte för att döda. 

***

Bara åtta minuter senare är det kvitterat genom Riyad Mahrez, och innan den första halvleken är slut har Manchester City fått en straff som Ilkay Gündogan satt i nät.

Den andra halvleken ser ut som den första, och City tar i slutänden tre ganska bekväma poäng.

I en värld som vi inför säsongen förutspådde hur den skulle se ut hade det betytt att de låg på samma poäng som Liverpool, strax bakom eller kanske precis före med tanke på att Liverpool inte har spelat än i den här omgången.

Men oavsett vad det var som hände och hur många olika förklaringar det finns har Citys höst förstört våren både för dem själva och för alla oss som trodde att titeljakten skulle bli lika spännande i år som i fjol.

Med en match mer spelad ligger de fortfarande elva poäng bakom serieledarna på en tredjeplats, och det är svårt att visualisera en verklighet där de lyckas komma ikapp.