Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Mycket har blivit bättre med Zlatan

Zlatan.Foto: SPADA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donnarumma.Foto: FOTOTRICARICO/IPA/SIPA/SHUTTERS / FOTOTRICARICO/IPA/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

BRESCIA. På något sätt lyckades de vinna den här matchen också.

Ante Rebic med tre mål på två matcher är givetvis en nyckelfaktor, och Zlatans ankomst har hyllats om och om igen. 

Men när Milan har ett mittfält som vem som helst springer igenom är det fortfarande Gianluigi Donnarumma som allt i slutänden hänger på.

Det är fredag kväll, det är svinkallt och Mario Balotelli är avstängd. Då kanske inte Milans bortamatch mot ligans nästjumbo Brescia låter svinsexig.

Det är den inte heller. 

Trots att Milan har ryckt upp sig en aning på den här sidan årsskiftet jämfört med i höstas och trots att man har vunnit fyra raka matcher finns det fortfarande väldigt mycket mer att önska från det här laget.

Tur att de har lyckats behålla Gianluigi Donnaruma.

Skanderade varandras lagnamn

Bresciasupportrarna skanderar Milan och Milansupportrarna skanderar Brescia. För den som inte är inläst på den delen av italiensk supporterkultur som innefattar starka vänskapsband mellan olika supportergrupperingar låter det förmodligen helt befängt, men det är relativt vanligt att man har så kallade gemellagi.

Därför hörs också den klassiska anti-Inter-ramsan ”Interista pezzo di merda” som vanligtvis kommer från Milans supportrar i stället helt plötsligt från hemmakurvan under första halvlek.

Vänskaperna går ofta långt tillbaka i tiden och skapas när man av olika anledningar har kommit varandra nära. I fallet mellan de här två supportergrupperna grundar sig de starka banden bland annat i en gemensam fiende, Atalanta. Och nog för att det är både fascinerande och intressant på många sätt att supportergrupper till olika lag står så nära varandra, men nere på planen kan man inte vara vänner hur länge som helst.

I den första halvleken är det egentligen bara Zlatan av Milanspelarna som testar Brescia-målvakten. Detta efter att Franck Kessie först har lyckats sätta ett halvtaskigt avslut utanför och Isamel Bennacer har dragit till på halvvolley i utsidan av nätet. Därefter kommer Rafael Leao runt på högerkanten och slår ett inlägg som hans anfallskollega får pannan på och Jesse Joronen tvingas till en kvalificerad räddning. 

Däremellan har Gianluigi Donnarumma, som de senaste säsongerna har varit Milans enskilt viktigaste spelare, flera gånger räddat bortalaget.

I slutet av halvleken som Brescia äger totalt trots mindre bollinnehav missar även Zlatan, och med tanke på det öppna läget han får att göra 0-1 är det närmast ett mirakel att bollen inte går i mål. 

Mycket är bättre med Zlatan

Mycket har blivit bättre sedan Milan värvade Zlatan. Många spelare har hittat någon typ av form, lagspelet tycks i perioder ha stämt bättre och man har anat att Stefano Pioli har börjat välja riktning med både sin formation och startelva. Men matchen mot Brescia är egentligen inget steg framåt jämfört med mötet med Udinese för en knapp vecka sedan.

Motståndarna lyckas med lätthet springa igenom mittfältet gång på gång, och det är fortfarande i huvudsak en spelare i truppen som alla bör vara extra vänskapliga mot.

För hade inte Milan haft Gianluigi Donnarumma som målvakt hade Ante Rebics mål i 71:a minuten aldrig betytt ledning. Det hade i bästa fall betytt kvittering, och de hade aldrig lyckats vinna den här matchen genom att bara göra ett mål.