Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Therese Strömberg

"Mirakel tydligen inte tillräckligt..."

Publicerad

Allt var nytt, huvudmålet var satt till två år senare.

Sverige var uträknat två gånger om, men ska mot de allra flesta odds spela VM 2018.

Men tydligen är ett mirakel inte tillräckligt för att hävda sig här.

Vad är en bragd? Och hur gör man när man ska ställa olika sporter mot varandra och avgöra vem som har varit bäst, vad som har stuckit ut och vad som är värt att prisa? 

Samma diskussion varje år när Bragdguldet ska delas ut.

Handlar det om att göra det oväntade, eller är det en bragd även att konsekvent prestera på allra högsta nivå och ständigt vara bäst?

Att fotbollen är världens överlägset största sport är odiskutabelt. 

Att konkurrensen därmed är större än i alla andra sporter, och att chanserna att verkligen lyckas därmed är mindre är en aspekt att ha i åtanke när man pratar bragder 2017.

Att det svenska herrlandslaget var uträknat på förhand i VM-kvalet, med en rad landslagspensionerade nyckelspelare lämnade till historien, en ny förbundskapten och hade två raka missade VM-slutspel i ryggsäcken är en annan.

 

Målet var att ta sig till EM 2020, man skulle bara spela VM-kvalet först. Att ta sig vidare därifrån hade varit en bonus.

Och vi vet alla att bonusen trots allt delades ut i Milano i november.

Det går att argumentera mot herrlandslaget i fotboll som en värdig Bragdguldvinnare genom att säga att de faktiskt inte har vunnit någonting. Att det enda man har gjort är att ta sig till ett mästerskap.

Men man kan också kolla på sättet de gjorde det. Trots att ingen trodde på dem.

Poäng mot båda förhandsfavoriterna i kvalgruppen. Seger mot och överlägset fler gjorda mål än Frankrike, som sedan gick och vann gruppen med en trupp som borde kunna vinna hela mästerskapet.

 

Att landslaget sedan var uträknat igen, lottat mot tuffast möjliga motstånd i ett VM-playoff över två matcher. Vann den första på Friends arena, och stod emot ett enda 90 minuter långt italienskt anfall och 70 000 uppretade italienare på San Siros läktare. Och slog ut ett av de mest självskrivna VM-länderna i Europa. Italien hade inte missat ett VM sedan 1958, men lyckades inte få hål på Sverige. 

Inte ett endaste litet mål släppte man in. Och man lyckades göra ett. 

På papperet sämre på varje position. En nyckelspelare som gick sönder, Andreas Granqvist som offrade sig för varje boll. En utomjordisk insats av ett lag som är ett lag på ett sätt som vi inte sett ett svenskt herrlandslag på väldigt många år. Kanske har vi inte sett det sedan ett svenskt herrlandslag i fotboll fick Bragdguldet senast, 1994.

En sensationell insats genom hela kvalet. Ett mirakel i Milano. VM i Ryssland 2018 mot de allra flesta odds.

Det, om något, är en bragd.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag