Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

"Mirakel tydligen inte tillräckligt..."

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt var nytt, huvudmålet var satt till två år senare.

Sverige var uträknat två gånger om, men ska mot de allra flesta odds spela VM 2018.

Men tydligen är ett mirakel inte tillräckligt för att hävda sig här.

Vad är en bragd? Och hur gör man när man ska ställa olika sporter mot varandra och avgöra vem som har varit bäst, vad som har stuckit ut och vad som är värt att prisa? 

Samma diskussion varje år när Bragdguldet ska delas ut.

Handlar det om att göra det oväntade, eller är det en bragd även att konsekvent prestera på allra högsta nivå och ständigt vara bäst?

Att fotbollen är världens överlägset största sport är odiskutabelt. 

Att konkurrensen därmed är större än i alla andra sporter, och att chanserna att verkligen lyckas därmed är mindre är en aspekt att ha i åtanke när man pratar bragder 2017.

Att det svenska herrlandslaget var uträknat på förhand i VM-kvalet, med en rad landslagspensionerade nyckelspelare lämnade till historien, en ny förbundskapten och hade två raka missade VM-slutspel i ryggsäcken är en annan.

 

Målet var att ta sig till EM 2020, man skulle bara spela VM-kvalet först. Att ta sig vidare därifrån hade varit en bonus.

Och vi vet alla att bonusen trots allt delades ut i Milano i november.

Det går att argumentera mot herrlandslaget i fotboll som en värdig Bragdguldvinnare genom att säga att de faktiskt inte har vunnit någonting. Att det enda man har gjort är att ta sig till ett mästerskap.

Men man kan också kolla på sättet de gjorde det. Trots att ingen trodde på dem.

Poäng mot båda förhandsfavoriterna i kvalgruppen. Seger mot och överlägset fler gjorda mål än Frankrike, som sedan gick och vann gruppen med en trupp som borde kunna vinna hela mästerskapet.

 

Att landslaget sedan var uträknat igen, lottat mot tuffast möjliga motstånd i ett VM-playoff över två matcher. Vann den första på Friends arena, och stod emot ett enda 90 minuter långt italienskt anfall och 70 000 uppretade italienare på San Siros läktare. Och slog ut ett av de mest självskrivna VM-länderna i Europa. Italien hade inte missat ett VM sedan 1958, men lyckades inte få hål på Sverige. 

Inte ett endaste litet mål släppte man in. Och man lyckades göra ett. 

På papperet sämre på varje position. En nyckelspelare som gick sönder, Andreas Granqvist som offrade sig för varje boll. En utomjordisk insats av ett lag som är ett lag på ett sätt som vi inte sett ett svenskt herrlandslag på väldigt många år. Kanske har vi inte sett det sedan ett svenskt herrlandslag i fotboll fick Bragdguldet senast, 1994.

En sensationell insats genom hela kvalet. Ett mirakel i Milano. VM i Ryssland 2018 mot de allra flesta odds.

Det, om något, är en bragd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!