Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg

MFF har läst sina läxor och får högsta betyg

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Det har runnit i väg och bara blivit jobbigt av allting den här Champions League-hösten.

Men inför Chelsea hemma på Stadion hade Malmö läst sina läxor och får nära högsta betyg.

Den här insatsen hintar om vilka höjder de har i sig.

Malmö kom in i den här matchen med tre tidigare i ryggen. Tre förluster, elva insläppta mål och noll gjorda. Redan innan matchstart på Stadion i kväll handlade det alltså i första hand om att hålla nere siffrorna, och eftersom Malmö sitter på facit om vad som händer när Chelsea får första målet satsas det mesta på en solid defensiv, att vara strukturerade och inte bjuda på för mycket. En plan som ger en minst sagt värdig himmelsblå halvlek där Chelsea knappt kommer till några farliga lägen, och där man själva sticker upp och försöker hota när tillfälle ges. Och att det står 0-0 i halvtid ger ett väldigt bra betyg på den läxa som första halvan av den här Champions League-hösten var.

* * *

Det har varit ett evigt tjat från Jon Dahl Tomasson om att han vill att Malmö ska spela sitt spel och försöka låta det vara vad som tar klubben framåt på sikt även på den här scenen, snarare än att förändra bara för att det är större motstånd på andra sidan än vad det vanligtvis är. Det har gått så där, samtidigt som man kan argumentera för att det är helt rätt tänkt. Men när Stadion för första gången den här Europavändan fick fylla lungorna med luft och sjunga ut fick de också äntligen se vad alla Malmösupportrar har väntat på. Att deras lag bjuder upp till motstånd, inte faller isär fullständigt, att de faktiskt ger syre tillbaka i form av hopp. Och i andra halvlek kommer de ut aggressivt. 

Det fungerar faktiskt, och spelare som Antiono Čolak och Sergio Peña visar med all önskvärd tydlighet att det är för stunder som dessa som de framför allt är här, Anel Ahmedhodžić visar att det är för att få fler av dem som han är på väg bort inom en snar framtid. Men så kommer Callum Hudson-Odoi förbi på kanten, lägger in en boll till Hakim Ziyech, Johan Dahlin halkar till lite och har inte en chans. Men det är inte bara att hålla i sig härifrån, så där som det har varit tidigare.

Chelsea har till stora delar bestämt hur saker och ting ska se ut nere på planen under hela matchen, och fortsätter att göra så även efter ledningsmålet. Men det slutar vid 0-1, ett resultat och framför allt en prestation som Malmö kan vara stolta över. 

* * *

Det är fortfarande noll segrar, noll gjorda mål och nu tolv insläppta på fyra matcher. Men den här insatsen visar på vilka höjder som finns i Malmö FF, och det är helt ärligt inte riktigt än som de ska klara av att ta den där poängen som de trots allt är ganska nära i dag, även om man kan tycka att det är tråkigt att de inte gör det. 

Det har på sina håll hetat att Malmös medverkan i Champions League har gränsat till pinsam den här hösten, men i dag visar de att de inte är här i onödan. De lär sig saker, och det är vad det handlar om för dem. De kan det här med att dominera i allsvenskan nu, att ta sig ut i Europa och skratta hela vägen till banken, att på alla möjliga sätt demonstrera vilka giganter de är i svenska sammanhang. Nästa steg är att lära sig att hantera balansen mellan ligaspel och Europaspel. Först när man har kommit dit kan man förvänta sig att man ska kunna vara med och utmana på allvar här.

ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More. 

Zlatan tillbaka i landslaget