Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg

Manchester United förtjänar inte mer

Anthony Elanga och Alex Telles.
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brunos Fernandes deppar.
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den första matchen gav mer än vad insatsen var värd. Den andra blev för svår när Atlético Madrid kunde göra vad de gör bäst. 

Och i slutänden förtjänar inte Manchester United mer än så här.

Manchester United kom undan med andan i halsen från det första mötet när Anthony Elanga byttes in och satte 1-1-målet i en match som hans lag egentligen inte förtjänade att få med sig någonting ifrån. Inför returen på hemmaplan pratades det mycket om vikten av ett Old Trafford som stod bakom, manade på och bar fram sitt lag. Att utvärdera hur det gick kanske är ett lämpligare jobb för någon som var på plats, men genom tv:n lät det helt ärligt inte kanon. Ändå lyckades de prestera i alla fall en halvleks fotboll som var värd mer än vad den gav den här gången.

Och hur svårt det än kan vara att veta var man har United nu för tiden så är det rimligt att de är precis där de är i dag.

■■■

Det är en match som i inledningen känns som en som kommer att kunna pågå för evigt. När Joao Felix till slut gör mål efter ett fenomenalt fint Atlético-anfall är det avblåst för offside, men när Renan Lodi kommer ensam på bortre och nickar in en boll bredvid en David De Gea på hälarna en stund senare finns det inga tveksamheter. 

Trots att hemmalaget presterar en fotboll som kanske borde ha lett till mer, trots att Fred återigen beter sig som en väldigt väldigt bra fotbollsspelare och trots att det är Elanga som är närmast att göra mål två gånger om under matchens första kvart är det United som får gå till halvtidsvila i underläge. I stället för att få mer än vad de förtjänar får de ingenting alls den här gången.  

■■■

Att försvara en ledning under en hel halvlek är inte vare sig kul eller enkelt. Men är det några som kan göra det är det Atlético Madrid. Jadon Sancho drar till med en vältajmad volley men träffar inte mål. United får en frispark ute till höger, Raphael Varane når den med huvudet, Cristiano Ronaldo är där på returen, Jan Oblak släpper inte in någonting.

När gästerna är nöjda med att ligga tryggt i position, avväpna anfall och sticka upp när tillfälle ges nöjer sig inte hemmalaget med någonting annat än alla framåt. Alla fräscha offensiva ben ska in, onödiga defensiva (ja Harry Maguire) ska ut. Men det hjälper inte.

Och det är nog så att United i slutänden får precis vad de borde ha fått när man summerar det hela.

Prestationerna stämmer ganska sällan överens med resultaten för den här klubben numera, och det är inte i något avseende en styrka. Inte i längden. Och det är delvis det som är problemet med United just nu. I stort sett ingenting som den här klubben gör nu är tänkt att fungera i längden. Alldeles för länge har det arbetats för att saker och ting ska fungera här och nu, men det är inte så det funkar när man lämnar en era för att kliva in i en ny. Och det är det som United hade behövt förstå för nio år sedan att de skulle göra.

I stället är man fortfarande i dag fast i ett läge där man faktiskt inte kan hoppas på så mycket mer än en åttondelsfinal i Champions League.

ANNONS: Streama slutspelet i UEFA Champions League – bara på Telia och C More