Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Man kan inte direkt påstå det om Zlatan

Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
Foto: AC Milan
Foto: AC Milan

Hittills har han ”bara värmt upp”.

Nu ska Zlatan kliva in i en ny säsong med Milan och visa att våren inte bara var en formtopp. 

Nästa anhalt är Champions League.

Det höjdes på ett och annat ögonbryn när Milan tidigare under sommaren gjorde det officiellt att Stefano Pioli fortsätter som huvudtränare och att Ralf Rangnick inte skulle anlända.

Det hette att Milan spelade för säkert och att klubben var ambitionslös. 

Någon månad senare står det även klart att Zlatan Ibrahimovic blir kvar, och även om det trots allt finns risker med allt så är det här förmodligen det absolut bästa för alla parter.

***

Säsongen 19/20 började katastrofalt för Milan. Marco Giampaolo fick sparken efter sju omgångar, Stefano Pioli kom in och efter 17 matcher hade man gjort 16 mål och skrapat ihop 21 poäng. Det var en trupp helt utan självförtroende som vecka ut och vecka in stod för den ena sorgliga ursäkten till prestation efter den andra. Det var en klubb vars hela identitet hade gått förlorad för längesedan och en supporterskara med noll procents framtidshopp. 

Sedan klev Zlatan in, och Milan var helt plötsligt ett av Serie A:s mest formstarka och målfarliga lag när vi summerade säsongen efter coronauppehållet. 

Vi har förmodligen alla varit och nosat på tanken, men att han skulle gå från det till att spela i allsvenskan, eller kanske rentav lägga av, var det väl ingen som på fullaste allvar trodde?

I Milan har han nu möjligheten att avsluta(?) karriären på absolut bästa möjliga sätt, och den chansen tackar han så klart inte nej till.

***

I Milan får Zlatan fortsätta tjäna de pengar han vill ha, han får fortsätta på en nivå som han alldeles uppenbart fortfarande hör hemma på och han kan, om det vill sig väl och allt går som det ska, vara med och ta klubben tillbaka ut i Champions League. Med stort inflytande dessutom.

För han är en av dem som har stått bakom och lobbat för den tränare som under förra säsongen krigade på trots att det under en lång period var så att ingenting handlade om någonting annat än vem som skulle ta över hans jobb efter den. Han har sett till att flera spelare som hade det svårt inledningsvis fick ut den potential som hela tiden fanns där, och han har givit supportrarna hoppet tillbaka.

Att Milan nu, i stället för att sjösätta ett helt ”nytt projekt” inför nästa säsong, utan Zlatan och med Ralf Rangnick med totalmakt vid rodret, väljer att fortsätta på någonting som faktiskt har fungerat väldigt bra under flera månader ger förmodligen de största möjligheterna att på riktigt utmana om topp fyra-placeringarna redan nästa säsong. Det finns så klart inga garantier för någonting, men att Zlatan väljer att stanna säger ändå någonting om ambitionerna som finns. Att det förmodligen finns en plan och en strategi att tro på.

Om Pioli sedan är den ledare som Milan behöver för att bli en av Europas giganter igen är tveksamt, men alla tränare kan inte vara den tränaren heller. I första hand handlar det om att överhuvudtaget närma sig fotbollens finrum igen, och Pioli har visat att med den truppen han förfogar över i dag kan han göra bra saker.

Vad gäller Zlatan kan man inte direkt påstå att han varit den mest lojala spelaren när det kommer till sina klubbar genom åren, men i Milan har hans status ändå alltid varit skyhög. Och det här är hans chans att på riktigt bli odödlig.

 

Ibrahimovic om liv i rymden och att vara astronaut