Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg

Malmö FF behöver inte skämmas för sin insats

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

MALMÖ. Ett formsvagt Juventus i obalans är fortfarande Juventus.

Men ett hopp om en plats i Europa League behöver inte sluta vara det för det.

Så var dagen återigen kommen. Då Malmö FF skulle kliva ut på ett kokande Stadion som ett Champions League-lag igen. Då föreningens ungdomslag skulle få stå på läktarna och se sin klubb på den största scenen, få drömma drömmar som faktiskt är verkliga. Då de mytomspunna magiska Europakvällarna i Malmö skulle få ta sin plats i höstmörkret. 

Det blev inte mycket av någonting, även om det inte heller blev ingenting.

* * *

Juventus har haft problem, den defensiv som under många år var en av Europas bästa har sakta men säkert nedmonterats, värvningen av Ronaldo som skulle ge Champions League-titeln gav i slutänden ingenting som de inte hade fått även utan honom. På tre ligamatcher har man tagit en poäng den här hösten. Samtidigt har Malmö de senaste åren rört sig alltmer från att vara ett svenskt lag i Europa till att vara ett europeiskt lag i Sverige, och det hette på förhand att det inte fanns något bättre läge för dem att möta just Juventus. Och så kanske det var, men det är ändå Juventus vi pratar om.

Det skiter förvisso MFF i på många sätt. Det spelar liksom ingen roll att deras målvakt fram till den här säsongen bara har hållit till i Sveriges lägre divisioner, att ena anfallaren behövde flytta till allsvenskan för att få fart på karriären igen och att en halv potentiell startelva är borta med skador. Malmö är fast beslutna att visa att de kan mäta sig med den här typen av motstånd, och det kan de. Det ser man när de kliver ut på gräsmattan och spelar med ett lugn som om det här var vilken match som helst, när Anders Christiansen dikterar på mitten, när Anel Ahmedhodzic tar fram bollen ur eget straffområde och när Sören Rieks nästan förvaltar ett läge att göra 1-0 efter en dryg kvart. Det ser man när de inte fullständigt viker ner sig direkt när Alex Sandro i stället gör 0-1 efter dryga tjugo. Men där någonstans tar det ändå stopp sen.

För det är klart att livet blir väldigt svårt när Lasse Nielsen först drar ner Alvaro Morata och Paulo Dybala får göra 0-2 på straff, innan försvaret går bort sig och Morata får springa igenom och göra 0-3 inom loppet av bara några minuter. Juventus viktigaste minuter den här säsongen. 

* * *

Att vinna borta mot Malmö är snarare en förväntan och ett krav än bra jobbat, oavsett hur säsongen har sett ut så här långt. Men att göra tre mål i första halvlek trots att man inte på något sätt spelar ut sitt motstånd är ändå sådant som kan komma att betyda mycket för Juventus framåt den här hösten. Det är sådant som väldigt mycket är vad Juventus har varit och fortfarande har förhoppningar om att kunna vara. Men här och nu, i kväll, är det som sagt klart att det är lite skillnad på att ha Moise Kean att slänga in, vars 0-4 underkänns för offside, jämfört med Adi Nalic. Och eftersom matchen egentligen var slut redan efter 45 minuter kan Juventus bekvämt sätta sig på planet hem till Turin igen för att påbörja förberedelserna inför helgens ligamatch mot Milan. 

Malmö behöver i stora drag inte skämmas för sin insats även om resultatet skvallrar om annat, men har en hel del detaljer att förbättra och helst av allt spelare att få tillbaka. Både inför Djurgården på lördag, och kanske allra mest inför vad det här gruppspelet i bästa fall var för Malmö redan på förhand. En kamp om en plats i Europa Leagues slutspel till våren.


ANNONS: Streama Malmö FF i UEFA Champions League – bara på Telia och C More.