Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg

Malmö FF är inte tillräckligt bra här

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

SANKT PETERSBURG. Jon Dahl Tomasson har upprepat samma meningar gång på gång i flera veckor nu. 

Och när MFF inte har det roligare i Sankt Petersburg i kväll än vad de hade i Malmö för ett par veckor sedan är det enkelt att förstå varför.

De är tillräckligt bra för att ta sig hit, men de är inte tillräckligt bra för att tävla här.

Det var en enorm bedrift att man överhuvudtaget tog sig hit, alla matcher här är en bonus och om man ser på det rent logiskt har inte Malmö minsta chans att ta sig längre nu, vare sig vidare i Champions League som etta eller tvåa, eller ner ett hack till Europa League som trea. De är här för att försöka utvecklas snarare än för att tävla. Det är så det har låtit ända sedan det här slutspelet drog i gång. Det är allsvenskan som är viktigast, där man faktiskt har möjlighet att vinna någonting, och därigenom ta sig hit igen. Och det är faktiskt inte alls särskilt dumt resonerat inifrån MFF. 

Det är heller inte dumt att passa på när man är här att spela på det sätt som man tror ger mest i längden.  

* * *

Om det fanns någon som trodde att Zenit borta skulle vara en särskilt mycket enklare match än Juventus hemma trodde hen fel. Efter två minuter har de senaste tre årens ryska ligamästare redan skapat lika många hörnor mot en högljudd och krävande kortsida. Fem minuter in har de knappt lånat ut bollen i en enda sekund. Efter åtta och en halv minut har de gjort 1-0. 

Att MFF försöker hålla sig kompakt när anfallen kommer gång på gång räcker inte riktigt till när motståndarna är smidiga på små ytor, envisa och väldigt väldigt bra. 

Antonio Colak är dock inte långt ifrån kvittering kort därefter, och när Malmö ges utrymme att kliva upp ur eget straffområde och ta sig framåt i planen gör de det bra. Tålmodigt och noggrant, men utan att det egentligen blir särskilt farligt. I stället är den andra halvleken ännu yngre än vad den första var när det blir mål igen. Sedan får Anel Ahmedhodzic ett oturligt rött kort och det blir inte särskilt mycket roligare här i kväll än vad det var på Stadion för två veckor sedan.

Malmö spelar helt okej, rätt bra i perioder till och med. Resultatet skvallrar mer om att motståndarna är på en annan nivå, än att MFF gör särskilt många fel även om de också finns. Och även om Jon Dahl Tomasson är världsmästare i att säga exakt samma sak oavsett vilken fråga han får, och även om han så klart måste säga att det knappt går att hoppas på någonting annat än att Malmö redan har fått sin Champions League-framgång genom att ta sig hit så ska man inte vifta bort det. 

Att det är enormt att Malmö FF ens är här och spelar fotboll på den här nivån är fakta, och de gör det på exakt det sättet de ska.

* * *

Man får inte glömma bort att med svenska mått mätt är Malmö vana vid att spela ute i Europa, men med europeiska mått mätt är Zenit vana vid att göra det. Både på kollektiv och på individuell nivå. Och det är det som måste vara målet för Malmö FF om de vill utvecklas åt det håll de tjatar om. Att försöka se till att ta sig hit oftare än sällan är i så fall viktigare än att ta särskilt många poäng här och nu. Att försöka utnyttja den här möjligheten till att lista ut hur de ska få sitt spel att fungera även på den högsta nivån är viktigare för att kunna vara med och tävla i längden, än att överge sin identitet för att försöka göra det nästintill omöjliga på kort sikt.

Att det fortfarande är noll poäng efter två matcher är alltså inte hela världen i det större sammanhanget, även om man kan tycka att det är tråkigt.

ANNONS: Streama Malmö FF i Uefa Champions League – bara på Telia och C More.