Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Ligger krisen framför AIK efter förlusten?

Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

I årets allsvenska tycks krisen ständigt ligga nära för många av lagen.

Samtidigt som den ligger strax bakom Helsingborg kanske den ligger precis framför AIK efter den här söndagen.

De allsvenska matcherna smattrar vidare och varannat lag befinner sig i någon form av kris. Det är skadade och sjuka spelare, brist på gjorda mål, för många matcher utan seger och alldeles för få poäng på alla möjliga håll.

På Olympia fanns samtliga kriser mer eller mindre representerade under den här söndagen.

Helsingborg kom till exempel fortsatt till spel utan mittbackar och AIK hade slängt in ytterligare en tonåring i truppen. 

Det gick ändå helt okej måste man säga. För Helsingborg alltså.

 

Skåningarna gjorde mål ett och två mot Djurgården i förra omgången, lagom till att vi hade börjat känna oss hesa av att prata om att de inte hade gjort några mål på gud vet hur många minuter. Mot AIK kom mål nummer tre och fyra, och det ser trots allt ut som att de inte ska ha särskilt stora problem med att till slut få ordning på saker och ting den här säsongen. 

Utan att överdriva det minsta kan man påstå att Martin Olsson briljerar i sin nya roll som mittback, Anthony van den Hurk anpassar sig allt mer till spel i allsvenskan och ja, de kan ju faktiskt både göra mål och vinna matcher.

AIK? Det går för långsamt när de ska framåt, Sebastian Larsson springer runt och är förbannad, bytena ger huvudvärk och det är 1-0 till Helsingborg.

Repeat och 2-0 till Helsingborg.

 

Att AIK är mitt inne i en förändringsprocess börjar nästan bli uttjatat redan nu det med, men när det är vad som på ett eller annat sätt präglar alla deras matcher är det svårt att inte beröra det. De har imponerat och blottat sina brister om vartannat under de sju inledande allsvenska matcherna, och mot Helsingborg var det mest det senare som uppenbarade sig.

Alex Timossi Andersson kan stå i stort sett helt ensam och nicka in 1-0 när van den Hurks inlägg når honom i straffområdet. När holländaren själv kommer flygande fram mot målburen och nickar in matchens andra boll är försvarsspelet inte mycket bättre från AIK.

Och det är klart att de kan fortsätta hävda att de behöver tid och tålamod. Med de unga spelarna, det nya spelsystemet, den förändrade filosofin och med att få tillbaka de som inte kommer till spel på grund av skador. Det är trots allt inte jättemånga poäng som skiljer upp till topplaceringarna och även om mycket med detta AIK skiljer sig från det förra säsongen är resultaten under säsongsinledningen väldigt lika fjolårets. Vad man nu vill dra för slutsatser av det.

Sex matcher in, inför matchen på Olympia hade de fått med sig två segrar, två kryss och två förluster. Precis som 2019. Den enda skillnaden var minusmålskillnad i fjol och neutral sådan i år. Efter match sju även att man inte vann den.

Och efter bara en poäng totalt mot Falkenberg och Helsingborg som ligger näst sist och sist i allsvenskan kan man inte komma ifrån att frågorna trots allt är många kring Rikard Norlings projekt.