Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

Kungen av lekstugan – så vackert att man vill gråta

Leo Messi gjorde två mål. Foto: BAGU BLANCO/BPI/REX / BAGU BLANCO/BPI/REX/IBL REX FEATURES
Liverpools lagkapten Jordan Henderson. Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett glidmål, en retur och en frispark som är så vacker att man vill gråta. 

Det var ungefär det Barcelona hade mot Liverpool.

Och det räcker för dem. Igen.

Den ene hade inte låtit en enda spelare dribbla sig förbi honom på hela säsongen. Den andre hade dribblat sig förbi sina motståndare 168 gånger.

Att det skiljer 23 centimeter och ett antal kilon mellan Virgil van Dijk och Lionel Messi spelar ingen roll. Det här målades på förhand upp som en match mellan två giganter. Världens bäste spelare någonsin (ja, man får tycka annorlunda här, det är okej) mot världens just nu bäste mittback (återigen, helt okej att tycka annorlunda). 

Vem som vann? 

Ett av lagen. Det sämre av dem faktiskt.

***

Semifinal i Champions League. Camp Nou har inte varit värd för en sådan match sedan Barcelona vann turneringen senast. På besök är Liverpool, ett av Europas vassaste lag framåt och just nu mest stabila lagbyggen. Då passar Barcelona på att inleda matchen precis lika defensivt virrigt som den andra kvartsfinalen mot Manchester United för ett par veckor sedan.

Tendenserna är oroväckande för hemmalaget varje gång de utmanas i defensivt straffområde. Men återigen spelar det ingen roll. 

Lionel Messi leker fotboll varje gång han snörar på sig skorna, men det förlösande första målet kom inte från mannen som leder Champions Leagues skytteliga i år. Det kom från mannen som aldrig tycks göra mål i de här sammanhangen längre.

En fin passning från Jordi Alba och en framstormande Luis Suarez som glider in 1-0 till Barcelona efter knappa halvtimmen. 

Och eftersom det har pratats så mycket om två specifika spelare inför den här matchen kan vi väl prata om en helt annan en stund, eftersom det ändå inte blev så mycket av gigantmatchen i matchen.

För om Lionel Messi är kungen av lekstugan i Barcelona så är Jordi Alba en av hans bästa kompisar och alltid välkommen in att sitta på en oskön pinnstol och dricka låtsas-te ur världens minsta porslinsservis sedan ett par år tillbaka.

Ända sedan Neymar lämnade klubben har vi sett att Alba får alltmer utrymme på sin kant, han kommer med upp och serverar passning efter passning. 11 assist i fjol, 17 hittills i år. 17 assist. Av en ytterback som tidigare varit uppe på nio som högst.

Det är imponerande, men också långt ifrån det enda som är imponerar i det här laget.

***

Vi är ofta snabba med att påtala hur enskilda spelare och individuell skicklighet inte är allt. Att fotboll är en lagsport och att det krävs ett hårt kollektivt jobb på den här nivån.

Det är inte alltid sant. 

Jag menar inte att Barcelona inte jobbar hårt. Men sanningen är att de oftare än sällan vinner på individuella prestationer och briljans.

Utan att egentligen ha haft ett enda ordentligt anfall under hela den andra halvleken mot Liverpool stod det ändå 2-0 efter 75 minuter och en Messi-tråckling fram till ett ribbskott från Suarez. Returen i mål av Messi så klart. 

Och innan matchen var slut passade han dessutom på att slå in en perfekt frispark och dopa slutresultatet till 3-0 när han ändå höll på. 

För det är ju faktiskt så det känns. Att Liverpool var det bättre laget matchen igenom. 

De ägde matchbilden, kombinerade sig fram, satte ter Stegen på prov och lyckades med konststycket att missa dubbla superlägen i slutet av matchen.

Barcelona lyckades slå United med totalt 4-0 i kvartsfinalen utan att ens försöka. 

Nu har de 3-0 på Liverpool inför semifinalreturen trots att de inte var bäst.