Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Det är sorgligt att det blev på det här sättet

Asllani: "Jobba ner motståndet"
USA har aldrig missat semifinal i ett VM.
Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN
Frankrike får däremot vänta på sin första medalj.
Foto: MICHEL EULER / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. En värdnation har ett helt land i ryggen. 

Megan Rapinoe slängde ut Frankrike ur sitt eget mästerskap med ännu fler än så bakom sig.

Och det är svårt att inte både hata och älska hela Europas jobbiga ex USA.

I ett rekordvarmt Frankrike samlades två av det här mästerskapets största supporterskaror i Paris för att gå på matchen som vaskades redan i kvartsfinalerna. 

45 000 på läktarna, några av världens absolut bästa spelare nere på planen.

USA och Frankrike är förmodligen de två starkaste lagen i det här mästerskapet, och det är sorgligt att lottningen föll sig på det sättet att ett av dem redan är utslaget. 

***

USA har gjort mål under de första femton minuterna i alla sina matcher det här mästerskapet. Och kvartsfinalen på Parc des Princes var givetvis inget undantag.

Griedge Mbock drar på sig en varning och orsakar frispark till vänster om eget straffområde. Det här mästerskapets starkaste och för många viktigaste röst, Megan Rapinoe, slår den lågt och gör 1-0 bara några minuter in i matchen. 

Och återigen har USA fått matchen precis dit de vill direkt i inledningen. De har aldrig förlorat en VM-match som de har gjort första målet i, och spelarna lever och dör för den här typen av matcher. 

De är lite av landslagens motsvarighet till ditt ex som vägrar sluta höra av sig.

Mellan världsmästerskapen gör de inte mycket väsen av sig i Europa. Du lever på och hittar andra lag som du tycker är intressanta, som du vill veta mer om, som du tror på.

Men varje gång det är dags för VM är de där igen med sin arrogans och överlägsenhet. De är tillbaka i all sin självklarhet för att visa att minsann ingen är som dem.

Och det är svårt att inte både hata och älska det. 

***

Särskilt den här upplagan av USA kan man argumentera för är extra kittlande. Fylld av starka karaktärer där Megan Rapinoe står ut lite extra.

Hon vägrar sjunga nationalsången, tänker absolut inte besöka Vita huset om hon får en inbjudan och utnyttjar alla möjligheter hon kan för att använda sin plattform på bästa sätt.

Hon brinner för att göra både fotbollen och världen till en bättre plats för alla, och hon är inte rädd att ta striden oavsett tillfälle. Innan ett mästerskap, efter en gruppspelsmatch eller inför en kvartsfinal mot det förmodligen tuffaste motståndet de kommer att stöta på i det här mästerskapet.

Hon både upprör och berör. Kanske den bästa kombinationen av alla.

Att det sedan är hon som sätter spiken i kistan och gör sitt andra mål för kvällen efter att Frankrike radat upp fina anfall och bra lägen i andra halvlek visar bara att det här är hennes VM mer än någon annans.

Ja, hennes och USA:s. 

***

Var det några som skulle rubba dem i den här turneringen var det värdnationen. Men trots att de reducerar med tio minuter kvar och dessutom förmodligen skulle haft en straff därefter så räcker det inte. Att de pressar fram den här turneringens svettigaste slutminuter hittills är inte heller nog.

Matchen slutar 2-1 till USA.   

Och det faktum att det fortfarande bara är Europa och dess jobbiga ex kvar i den här turneringen gör att det känns som att guldet trots allt inte hamnar på den här kontinenten i år heller.