Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Mer elegant än en högstadiemobbare

Liverpool mästare för första gången på 30 år, så här firade fansen efter titeln.
Foto: DARREN STAPLES VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

City slarvar, Christian Pulisic sticker i väg och lägger in ligatiteln till Liverpool.

Förlåt, 1-0 till Chelsea.

Sak samma. Liverpool är mästare igen.

För två år sedan vann Manchester City ligan komfortabelt. Manchester United var 19 poäng bakom och Liverpool slutade fyra på 75 poäng. I fjol behövde de alla omgångar, varenda minut, precis hela säsongen på sig att vinna ligan. För att Liverpool var där och flåsade dem i nacken in i det absoluta slutet. 

Den här säsongen har det inte varit något snack om saken. Liverpool har mobbat sig fram till titeln under hela den här säsongen, och det enda City har kunnat göra är att snegla uppåt och kolla på, utan någonting att egentligen säga till om överhuvudtaget. 

 

Liverpool har varit det där laget som aldrig har vunnit Premier League. De har varit laget som ”aldrig kommer att göra det heller” och även efter rekryteringen av Jürgen Klopp tog det en stund innan det började gå upp för folk vad det var som var på väg att ske. 

De har gjort ett så otroligt imponerande jobb de senaste åren, och kan den här säsongen lämna Manchester City över tjugo poäng bakom sig när de firar ligatiteln i kavaj. Och de gör det efter att de har varit den där störiga killen i skolan som gnuggar knogarna stenhårt i de mindre killarnas hårbotten och trimmar sin moppe så pass att ingen ens haft en liten chans att komma ikapp. 

Liverpool har så klart genomfört säsongen mycket mer elegant än vad en högstadiemobbare genomförde sin skolgång. Men ni fattar vad jag menar.

Det har varit så självklart så länge att den här titeln är Liverpools, hur osannolikt det än kändes för bara några år sedan.

 

När Jürgen Klopp plockades in av Liverpool var han en av Europas hetaste tränare som hade vunnit titlar med Dortmund och dessutom tagit dem till Champions League-final för första gången sedan 90-talet.

Nu skulle han och Michael Edwards, datanörden som blev sportchef, ta Liverpool tillbaka till Champions League, upp i Premier League-tabellen och mot titlarna.

Men det gnisslades en hel del där i början. Att man skulle jobba matematiskt analytiskt för att hitta rätt spelare att köpa och sälja, och i längden få ut det bästa av ett fotbollslag var det många runt klubben som hade svårt att tro på. Spelmässigt läckte man som en sil i många matcher och man undrade under vissa stunder om det överhuvudtaget skulle gå att göra ett Klopp-lag på riktigt av Liverpool.

Det gick.

 

Manchester City har varit bra den här säsongen. Att de ändå är över tjugo poäng bakom Liverpool när de firar sin första ligatitel på 30 år kanske främst har att göra med att där de nu klara mästarna har varit fullkomligt briljanta i år har de regerande dito brustit. 

Under samma period som Liverpool har sett till att laga sin defensiv för att få ut max av den har Citys i stället gått sönder.

För Liverpool har helt ärligt gjort ett antal halvsvaga matcher den här säsongen, men varje gång de har ”spelat dåligt” har de egentligen bara varit svaga offensivt. Defensiven har inte varit ett problem överhuvudtaget och det har alltid funnits tid och moral till att skapa en sista chans. En sista möjlighet att avgöra en match, en sista sekund att sparka in en boll på om det har krävts.

Det ska bara bli en titel, oavsett vad. Och ju förr desto bättre.

Den tryggheten har inte City haft den här säsongen. Båda delar har svajat till och från, ibland samtidigt. Och det gör att trots att de egentligen inte är så mycket sämre har Liverpool ändå varit överlägset bäst i England den här säsongen. Och när den ljusblå defensiven återigen brast blev Liverpool officiellt mästare igen.

 

Ännu fler fans som firar Liverpools färska titel.