Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Kan aldrig vara säker – men det lutar ditåt

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATTEO GRIBAUDI / BILDBYRÅN

Han kom, han såg, och ligan stoppades.

Nu är det internt kaos och Zlatans stora återkomst till Milan är satt på paus.

Vad händer härnäst? Är det den där allsvenska comebacken som ingen någonsin har trott på som lurar runt hörnet?

Det var ju inte det här som var planen med den stora återvändarvåren. Att det bara skulle bli tio matcher och fyra mål, en fickparkering på en sjundeplats i ligan och en semifinal i cupen. 

Förvisso finns här också ett sprakande Milanoderby, tonvis med vittnesmål om den positiva påverkan han haft på laget och en uppvisning i hur bra Zlatan Ibrahimovic fortfarande är som 38-åring.

Men oavsett om ligan spelas klart eller inte väntar en nästa säsong där Zlatan återigen inte har något kontrakt.

 

När Milan värvade Zlatan i januari fanns å ena sidan de som sa att det var en symbolvärvning, å andra sidan de som menade att det var det sportsligt bästa Milan kunde göra. 

Det visade sig vara både och.

En sportslig fullträff på så sätt att han blev en efterlängtad mentor för de i truppen som behövde det, att han gjorde sina medspelare bättre och att han ingav hopp. En symbolvärvning i den mån att han gav de ihärdiga italienska journalisterna som hävdat i åtta år att han kommer att återvända till Milan rätt. Och det var förmodligen inte heller helt oviktigt för beslutet att det var just Milan och att han skulle få möjlighet att lyfta klubben som kämpat sedan han lämnade.

Alltså, samtidigt som han skulle få bevisa att två säsonger i USA inte har påverkat hans kvaliteter negativt handlade det alltså troligtvis en del om att skriva klart den berömda sagan också. Men nu är det så att författaren har fått skrivkramp, och om vi lägger allt sådant åt sidan en stund så är Zvonimir Boban och Paolo Maldini de främsta anledningarna till att Milans Zlatan-värvning överhuvudtaget kunde genomföras. De lyckades övertala Ivan Gazidis att en ung satsning kräver sina rutinerade ledare.

Men vad händer nu då? Med ligan stoppad, den sportsliga ledningen som tog dit honom i spillror och en säsong som vi inte ens vet om den kommer att spelas klart.

 

När Boban har lämnat och Ralf Rangnick rapporteras ta över, eventuellt både som tränare och sportchef till nästa år är Maldinis position hotad och Milan går troligen en framtid utan Zlatan till mötes. Dels på grund av att han inte riktigt kommer passa in i det vägval som Milan gör om de anställer Rangnick, men också för att han själv förmodligen inte tror på ett projekt som ändrar riktning två gånger om året heller. 

Man kan aldrig vara helt säker, men det är ditåt det lutar.

Innan kontraktet blev officiellt i januari fanns det i huvudsak två starka spår. Antingen skulle han lägga av, eller så skulle han skriva på för Milan. Mycket har hänt sedan dess, framför allt har hans koppling till Hammarby vuxit sig allt starkare.

Det finns fortfarande en hel del som talar emot en allsvensk comeback. För det första att han har spenderat större delen av sin karriär i en fotbollsvärld som är extremt sluten. Sedan är det konstgräset, att han har sagt att han aldrig kommer att spela i allsvenskan och att han har bevisat att han fortfarande håller på en hög europeisk nivå

Men det är onekligen så att för varje gång Zlatan snörar på sig skorna och kliver ut på Årsta för att träna blir tanken om en allsvensk comeback lite mer verklig.

 

Discoverys expert tror att Malmö har triggat Ibrahimovic till beslutet