Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Isaks siffror i La Liga talar sitt tydliga språk

Alexander Isak jämfördes med Zlatan Ibrahimovic redan på sin första presskonferens med Real Sociedad. Så här lät det då.
Alexander Isak firar sitt mål mot Leganes.Foto: MARISCAL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Glada Sociedad-lirare.Foto: MARISCAL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Therese Strömberg.Foto: OLLE SPORRONG

Att leverera i den holländska ligan var en sak. 

Att göra det i den spanska är någonting helt annat. 

Nu finns det ingenting annat än att Alexander Isak är en av Sveriges bästa fotbollsspelare längre.

Ett mål, två mål, ett mål, tre mål, två mål, ett mål, ett mål. Det tog ett par matcher för honom att komma in i den holländska ligan, men efter ett mål på de fem första matcherna smällde Alexander Isak utan problem in nyligen nämnda statistik på de sju kommande. Han slutade på 14 mål på 18 matcher, förvisso i en liga där relativt öppna försvar är standard och som inte tillhör någon av Europas absolut bästa. En liga som ofta avfärdas med att ”alla kan göra många mål där”.

Men ändå ett mål var 113:e minut, och belöningen blev inte bara ett samtal från Janne Andersson utan även en flytt till landet som erbjuder en av världens bästa fotbollsligor.

Målsnittet i Spanien? Ett var 100:e minut. Bara så där. 

Given i landslaget

Han gick från AIK till Dortmund som hajpad allsvensk tonåring. Fick träning i världsklass men inte särskilt många matcher under åren där. Han lånades ut till Willem II i Eredivisie och våren 2019 blev en uppvisning i att det inte på något sätt var bortkastad tid att nöta bänk och träna på utan att gnälla över utebliven speltid i Tyskland. Men det blev också tydligt att det är matcher som är vägen framåt. Och det som skulle komma sen är en hint om att han är redo nu.

I dag är Isak mer eller mindre given i det svenska landslaget och får slåss i en sund konkurrenssituation både där och i klubblaget. 

Han är redo att bära ett anfall

För det är ju så, rent krasst, att vare sig i klubb- eller landslag krävs det att Alexander Isak ska leverera. Det förväntas så klart de gånger han får chansen, men inget av lagen har tagit in Isak under premissen att man står och faller med honom. Faktum är att de båda har andra spelare som inte sällan går före, som man ännu mer räknar med ska göra jobbet i första hand. I svenska landslaget är det kanske framför allt Marcus Berg och Robin Quaison som står först i kön, i klubblaget är det den flyttryktesomskrivne Willian José som i alla fall fram tills nu varit förstahandsvalet.

Han uppgavs vara nära en flytt, men på deadline day kom beskedet att anfallaren blir kvar i Real Sociedad och kommer att fortsätta utmana Isak som speltid.

Men under de fyra matcherna nu på slutet som han inte funnits med i truppen har Isak gjort fem mål. Det om något är en markering. En signal om att han faktiskt är redo att bära ett anfall.

Vad tränaren gör med den informationen återstår att se, och detsamma gäller för hur Janne Andersson väljer att formera sitt lag inför och under sommarens EM. 

Men faktan finns, och den talar sitt tydliga språk.

Alexander Isak är 20 år och gör mål var 100:e minut i Spanien, ett av världens absolut bästa fotbollsländer. I ett lag som varit med och slagits i toppen av tabellen hela säsongen fram till nu. 

”Vill inte sätta några gränser”

Intervju med Alexander Isak i Holland. Ur ”Mellan raderna” som sändes på SportExpressen TV och i Viasat under 2019.