Therese Strömberg

Ingen vet helt säkert vad det här betyder

Foto: FRANCESCO SCACCIANOCE / BILDBYRÅN
Foto: FRANCESCO SCACCIANOCE / BILDBYRÅN
Foto: FRANCESCO SCACCIANOCE / BILDBYRÅN
Foto: FRANCESCO SCACCIANOCE / BILDBYRÅN

MILANO. När Milan spelade sin sista hemmamatch för säsongen spekulerade många i att det var Zlatan Ibrahimovics sista någonsin.

Men han blev inte ens inbytt, och ingen vet vad det betyder.

Hela stadion gungar. Sånger om en ödmjuk tränare som står i mittcirkeln och vinkar försynt ekar mellan läktarsektionerna. Det här är hans stund. Om en halvtimme ska hans lag ut och spela sin sista hemmamatch för säsongen. Och de måste göra det allra bästa de kan av den, för att sedan hoppas på att någon annan gör sitt allra sämsta lite senare för att få slut på en elva år lång väntan redan i kväll.

Milan tar initiativet när matchen mot Atalanta blåses i gång, men skapar egentligen ingenting. Davide Calabria slår bort en hel del bollar, Olivier Giroud nekas en straff som han vill men absolut inte ska ha. Sedan är den första halvleken slut. 0-0. Ett kryss även efter den andra är inte en mardröm, men heller inte önskvärt. 

De skulle inte behöva oroa sig, för Rafael Leao hade bestämt sig.

■■■

I den andra halvleken krävs det två byten innan innan bollen kommer, den portugisiske yttern nickar ner den åt sig själv och tar inga fångar. Milan leder, alla som inte hoppar är Interisti. En stund senare ställer Theo Hernandez till med ett helt vansinnigt mål till 2-0 och oavsett hur den här säsongen slutar går det inte att säga att Milan inte gav det sitt allt. 

Hela stadion gungar igen, sångerna om Pioli vill aldrig tystna. Senare i kväll kan det här laget vara mästare, om inte så är det inte osannolikt att de i stället är det om en vecka vid ganska precis den här tiden.

Zlatan Ibrahimovic, som haft ett jobbigt år, är ute på planen efter slutsignal och kramar om sina lagkamrater efter en match som han inte ens har kommit in i. Frågan är vad det betyder. Det har spekulerats i att det här hade kunnat vara hans sista match på San Siro, och om kroppen hade orkat, även om det så bara var för ett par minuter, borde han ha kommit in här om så var fallet. En viskning går över läktarna, betyder det här att han har bestämt sig för att spela vidare en säsong till? 

Ingen vet, även om Pioli hävdar att det bara handlade om att han ansåg att de behövde andra egenskaper än Zlatans mot slutet av matchen.

■■■

Med en seger mot Atalanta och fortsatt allt i egna händer återstod det endast för Milan att hoppas på att Inter skulle åka på ett osannolikt poängtapp mot Cagliari. Det nedflyttningshotade bottenlaget hade allt i världen att spela för, men skulle ändå inte lyckas åstadkomma någonting alls den här kvällen.

Inter gjorde sitt, precis som Milan, och när den tajtaste italienska titelstriden på många år ska avgöras nästa helg kommer den att göra det på allra bästa sätt. Mellan två stora rivaler, under säsongens allra sista minuter.