Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

I år är det dags: De vinner Champions

Nu är vi färdiga med det tråkiga gruppspelet som alltmer känns som att det går i repris varje år.

Alltid samma lag, alltid samma matcher. Alltid samma favoriter, alltid samma utmanare.

Men i år blir en av de ständiga utmanarna segrare. I år vinner PSG.

Nu är det jul igen, och nu är det jul igen och det brukar sjungas att julen varar fram till påska. Sedan kommer man på att däremellan kommer ju fastan. Men sanningen är att däremellan kommer världens längsta väntan på Champions League-åttondelsfinalerna - nu när vi äntligen är klara med gruppspelet.

För det är ju så det har känts de senaste åren. Att gruppspelet tappar lite av sin magi för varje säsong. Att ungefär samma lag går vidare varje gång, att det är enkelt att tippa grupptabellerna och att hela hösten egentligen bara är en lång transportsträcka tills dess att vi kommer fram till slutspelet.

I kväll vann Liverpool mot Spartak Moskva hemma på Anfield. Efter en billig straff i inledningen av matchen var det bara att lägga i nästa växel, gasa och lösa sitt första Champions League-slutspel på nio år. Cristiano Ronaldo slog ännu ett rekord och Real Madrid vann mot Borussia Dortmund.

 

Real Madrid klev in i den här säsongen som favorit till precis allt. Dyrt och heligt svor vi alla in dem som Europas för tillfället bästa klubblag. Vem skulle kunna stoppa dem?

De själva, uppenbarligen.

Med en skadeskjuten backlinje och en anfallstrio som till stora delar bara är en skugga av sitt forna jag har Real haft problem med att hänga på Barcelona i ligan. Gareth Bale lyckas inte hålla sig hel, Cristiano Ronaldo har varit likblek och Karim Benzema har skjutit överallt utom i mål.

I stället har vi hänförts av andra lag under hösten. Manchester City inledde säsongen med att skämma ut i princip vartenda lag som kom deras väg, Napoli likaså. Och Barcelona är Barcelona även när de inte är det.

Ett lag sticker dock ut lite extra, och det är deras tur att ta hem den där jävla Champions i år.

 

PSG:s storsatsning startade 2011. Sedan dess har man vunnit fyra ligatitlar och tolv inhemska cuptitlar. Efter att han som myntade det berömda uttrycket om ”den jävla champions” lämnade sommaren 2016 lät man Monaco vinna ligan förra säsongen.

Men det var en engångsföreteelse.

I somras plockade man in miljardvärvningar och byggde sitt kanske starkaste lag någonsin med klasspelare på varje position. En livsfarlig trio längst fram, perfekta passningar från mitten och ett tillförlitligt försvar. Och man behöver knappt anstränga sig för att plocka hem ligatiteln i år.

Det kan inte vara kul för dem, det blir handbollssiffor varje match”, sade Ola Toivonen efter att hans Toulouse hade förlorat med 6-2 mot ligagiganten tidigare i höst.

Men tråkigt är det nog inte heller. För det ger dem möjligheten att utnyttja den enormt starka trupp de har och ge allt i kampen om Champions League-titeln. Att en gång för alla bli av med utmanarauran som de haft de senaste säsongerna och ändå åkt ut någonstans på vägen mot finalen. 

För tre år sedan spelade Barcelona ut dem i kvartsfinalen, året efter det var det City som drog det längre strået, förra året lyckades man med bedriften att åka ur i åttondelsfinalen mot Barcelona - trots att man vann första matchen med 4-0.

Men det här laget har det där lilla extra. De har fler än en spelare som kan göra skillnad på egen hand.

Så nu säger vi det bara.

I år är det dags. 

I år går PSG hela vägen.

 

De är med och utmanar om Champions League-titeln

Real Madrid 

Klev in i säsongen som favorit till såväl ligatiteln som en tredje raka Champions League-pokal, men har haft problem i ligan och inte fått i gång vare sig Benzema eller Ronaldo. Har trots allt lyckats prestera i Champions och kommer gå långt.

 

Barcelona

Har trots tappet av Neymar och bristen på de önskade ersättarna inlett säsongen strålande, och levererat styrkebesked i gruppspelet genom till exempel storvinsten hemma mot Juventus som visar att de är att räkna med.

 

Manchester City

Spottar in mål i såväl ligan som Champions. Ett välfungerande lag med en idé som de håller fast vid oavsett motstånd. Har i och med det en förmåga att nöta ner i princip vilket motstånd som helst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!