Therese Strömberg

Han kan bli vad de letat efter – i tio år

Foto: MIKE EGERTON / STELLA PICTURES / PA

Manchester United har letat och letat efter en värdig tränare utan att hitta rätt.

Den här kvällen fanns han kanske i stan, och det vore inte helt ologiskt om Mauricio Pochettino lämnade PSG.

Manchester United har hunnit spela en match under Michael Carrick. Det blev seger borta mot Villarreal och en säkrad plats i Champions Leagues slutspel, så långt så bra. Men det är inte han som ska leda laget särskilt länge, han är bara interimtränare medan klubben letar efter en annan interimtränare om man ska tro pressmeddelandet från i söndags. Den som tycks ligga närmast till hands att ta över efter det är han som åkte till Manchester för att möta det andra laget från staden under onsdagen.

Och även om det inte finns mycket som tyder på att han är på väg att lämna precis just nu, så finns det heller inte jättemycket som talar för att han är kvar över nästa säsong. Och det var tillräckligt för att det mesta i Frankrike skulle handla om just Pochettino i stället för den gruppfinal som skulle spelas den här kvällen, med allt vad den innebar.

* * *

För man ska ha klart för sig att det inte saknades andra intressanta samtalspunkter här. När City och PSG möts den här kvällen är det en närmast osannolik tajming bara dagar efter att man avtäckt någon slags klocka, gripit två norska journalister och försökt ducka kritiska frågor i Qatar. Här drabbar alltså två av fotbollsvärldens mest kritiserade ägarskap samman och det är mer än någonting annat ett sportswashing-gubbarnas myskalas. Men det är också Lionel Messi som återigen ställs mot Pep Guardiola och det är rent sportsligt en viktig match för segern i den här gruppen.

City gör ingen skillnad på ett mittenlag i Premier League och PSG, och det behöver de inte heller när de har sin dag. De äger boll och öser på mot mål som om inte inte finns någon morgondag. Det enda som saknas för dem i den första halvleken är att bollen går in, det som saknas för PSG är precis allt. Fram tills andra halvlek börjar, då gästerna helt plötsligt hittar passningar i offensivt straffområde och Messi lägger bollen till Mbappé som gör 0-1. Men med halvtimmen kvar att spela petar Sterling in 1-1 och kvarten senare är det 2-1. PSG förlorar men är ändå vidare till åttondelsfinal, allt rullar på trots allt.

* * *

Och för vissa kanske det kan tyckas konstigt att Pochettino, som tidigare i sin tränarkarriär har fått jobba med klart mindre resurser och metodiskt arbetat sig fram till relativa framgångar skulle vilja lämna tillvaron i PSG. Där det finns oändligt med pengar, där man radar upp inhemska titlar utan att ens behöva försöka och där man huserar flera av killarna som kallas världens bästa spelare. Men börjar man tänka efter är det trots allt ganska logiskt.

Det har genom åren blivit alltmer etablerat för varje tränare som lämnat att PSG inte är en enkel klubb att jobba i, dels med tanke på hur den styrs och dels på grund av just världsstjärnorna. Den här truppen kryllar av spelare som ser sig själva som större än allt och alla, och de kommer inte till Paris för klubbens skull, de kommer dit av helt andra anledningar och det gör dem inte sällan svårhanterliga för i stort sett vilken tränare som helst. Och innan vi lägger till att ligan dessutom har stora problem med supportrar som inte beter sig, straff som utdelas och matcher som skjuts upp till följd av det ska vi komma ihåg att rapporterna har varit fler än en sedan Pochettino tillträdde att han är redo att lämna för både den ena och den andra engelska klubben. I United skulle han komma in och ges stora förutsättningar att bli vad de har letat efter i snart tio år men aldrig ens varit i närheten av att hitta.

Här gör Messi sitt första mål i Ligue 1