Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg

Vill avsluta jobbet som han påbörjat

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Han är här för att avsluta jobbet han påbörjat.

Och det svenska landslaget ser ut att få en Zlatan Ibrahimovic i toppform. 

Jag säger ser ut att få, eftersom det har varit svårt att slå fast saker och ting det senaste året. De omkring tjugo missade matcherna för Milan förra säsongen är ett exempel på det, den uteblivna mästerskapsnärvaron i somras ett annat. Man kan helt enkelt inte veta säkert, och det är bara så det är. För att återanvända en trött pandemimening är det ”det nya normala” att Zlatans närvaro i olika sammanhang omgärdas av en massa om och men och kanske. Det gamla normala är å andra sidan formen som han har hittat tillbaka till, och eftersom hans landslagscomeback aldrig har handlat om att missa både EM och VM är den precis vad Sverige behöver under den här avgörande samlingen.

* * * 

En stenhård, lågt slagen frispark till 0-1, en klassaktion till ytterligare ett mål som döms bort för offside, en ordnad straff. Milans tionde seger av elva möjliga den här säsongen. Han har inte spelat alla matcher, han har spelat knappt hälften och blev utbytt efter någon timme när man mötte Roma borta i söndags. Milan klarar sig utan honom, men är ännu bättre när han är med, precis som Janne Anderssons landslag. Och det vet förbundskaptenen. Det var tydligt när han inför förra samlingen tog ut anfallaren, trots att de allra flesta nog var ganska med på att han inte skulle kunna ansluta med tanke på den skaderehabilitering han var mitt uppe i. Men Sverige löste saker och ting bra ändå. En seger mot Kosovo hemma på nationalarenan blev inkörsporten till revansch på och seger även mot Grekland på samma stadion. Där har Sverige varit starka, men nu är det två bortamatcher som gäller. Och de kan förmodligen inte komma lägligare än precis till både Zlatans och Alexander Isaks formtoppar.

* * * 

Isak har gjort fyra mål hittills i VM-kvalet och precis börjat hitta rätt även i klubblaget den här säsongen. Mål i tre raka matcher ger självförtroende och den svenska anfallsduon sätter förmodligen en del skräck i motståndarna Georgien och Spanien. Även om det även finns en del frågetecken och orosmoln i det svenska landslaget. Kristoffer Olsson har varit skadad, Marcus Danielson får inte lämna Kina, Carl Starfeldt har lämnat återbud och Victor Lindelöf tycks ha fått någon smäll som gör hans status oklar. Pontus Jansson vill inte dyka upp nå mer och exakt hur truppen och för all del en startelva ser ut när de samlas om en vecka är den dagens bekymmer, till den grad det nu blir bekymmer i det väldigt tydliga och satta spel som Janne Andersson kräver av sina spelare. Det återstår att se.

Det man kan konstatera här och nu är att Sverige har allt i egna händer inför avgörandet, och även om det är laget före jaget och allt det där så är Zlatans händer tryggare än de flesta andras. Särskilt i den form han befinner sig nu. Fyra poäng i de två matcherna som väntar och man är klart för VM oavsett vad Spanien gör mot Grekland. Det är inte nödvändigtvis en enkel uppgift, men det har han aldrig bett om heller. Zlatan är här för att avsluta det som han var med och startade i mars.

TV: Se Jannes hyllning till allsvenskan 

Janne Anderssons starka ord om allsvenskan