Nikola Djurdjic och Hammarby ångar på i den allsvenska toppen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅNikola Djurdjic och Hammarby ångar på i den allsvenska toppen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ
Nikola Djurdjic och Hammarby ångar på i den allsvenska toppen.  Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ
Däremot blev det en tung första kväll på jobbet för Malmös nye tränare Daniel Andersson Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅDäremot blev det en tung första kväll på jobbet för Malmös nye tränare Daniel Andersson Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ
Däremot blev det en tung första kväll på jobbet för Malmös nye tränare Daniel Andersson Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ
Therese Strömberg

Hammarby gör sådant som topplag ofta gör

Publicerad

I underläge två gånger mot Malmö men fortfarande obesegrade.

Den unkna doft av förlust som för en stund svepte in över Tele 2 försvann lika fort.

Och Hammarby fortsätter hålla jämn fart i den allsvenska maratonvåren. 

Hammarby hamnar i underläge i den första halvleken - kommer tillbaka. De hamnar i underläge igen i den andra halvleken - kommer tillbaka igen. Och när de för andra matchen i rad får spela med en man mer ter det sig omöjligt att stoppa dem från seger.

Malmö FF åkte med halvtom buss och en nytillsatt tränare till ett högsommarvarmt Stockholm och Tele 2 arena. 

Efter att Hammarby praktiskt taget viftat bort varenda lag som kommit deras väg den här säsongen och Malmö gjort ungefär raka motsatsen kändes det nog för många som öppet mål och guldläge för hemmalaget att springa ifrån AIK ytterligare inför söndagens derby. 

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

Men gästerna kom till matchen med en beslutsamhet och ett annat spel än det som varit så kritiserat den senaste tiden och fick dessutom en hel del yta att operera på i den första halvleken. 

Efter fyra minuter slog Markus Rosenberg en perfekt boll för första men inte sista gången i matchen. 

Efter 20 minuter vände han upp och satte en passning på Eric Larsson som hittade Mattias Svanberg vars skott styrde på Hammarbyförsvarare och rakt ut på Sören Rieks fötter.

1-0 till Malmö. 

***

Det krävdes marginaler

Och det var det som var den stora skillnaden i Malmö den här matchen jämfört med många av de tidigare. 

När man kom i anfall kom man spelandes, inte sällan centralt. Markus Rosenberg slog de viktiga passningarna, Carlos Strandberg ångade fram och tog sig förbi precis allt och alla - och Malmö såg inte direkt ut att sakna självförtroende efter att de tagit ledningen.

 

LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell. 

 

Hammarby kom till spel utan hela den allsvenska säsongens stora utropstecken Jiloan Hamad på planen, men saknade inte vare sig kreativitet eller målchanser för det. Men det krävdes en fast situation och lite marginaler för att kvitteringen skulle gå in. 

Sådana saker som topplagen ofta har med sig.

Lasse Nielsen kapade Nikola Djurdjic, Muamer Tankovic slog frisparken och 1-1 seglade in precis innanför bortre stolpen på en nickskarv.

***

Sådant som mästarlag ofta gör

Det maraton som är allsvenskan innan VM-uppehållet, där matcherna avlöser varandra och man ibland envisas med att trycka in två omgångar på sju dagar ska snart ta paus.

Hammarby stretchade i vintras, joggade i gång i slutet av försäsongen och fick upp farten rejält när startskottet väl gick. 

När Malmö fick en drömstart på andra halvlek och satte sitt andra ledningsmål direkt i inledningen svepte en svag doft av årets första Hammarbyförlust in på Tele 2 arena.

 

LÄS MER: Experternas tips – så slutar allsvenskan 2018.

 

Men Nikola Djurdjic höll sig framme och nickade in ännu en kvittering, och när Lasse Nielsen kort därefter fick sitt andra gula kort och Hammarby för andra matchen i rad fick spela med en man mer gjorde de segermålet efter bara två minuter.

Sådana saker som mästarlag ofta gör.

De vinner utan att alltid övertyga, de tar uddamålssegrar och de vänder matcher på fem minuter.

Med sex poängs marginal ner till söndagens derbymotståndare och just nu största guldutmanare AIK ligger man ett par meter i framkant på upploppet av seriens första tredjedel.

Och nu ska man bevisa att man kan spurta i väg några meter till.

 

LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag