Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Gått åt motsatt håll – det här är pinsamt

Paolo Maldini och Zvonimir Boban var centrala i att få Zlatan tillbaka till Milan. Båda fanns med när svensken presenterades för klubben.
Zlatan Ibrahimovic med Paolo Maldini och Zvonimir Boban på varsin sida.Foto: AC MILAN/REUTERS BILDBYRÅN
Foto: SPADA / AP TT NYHETSBYRÅN

Nytt år, nya interna strider i Milan.

Trots den positiva trenden sedan Zlatan Ibrahimovics ankomst och trots Paolo Maldinis och Zvonimir Bobans hyllade jobb under vinterfönstret ska allt rivas upp, kursen ska ändras och en ny riktning ska rattas in.

Det är helt enkelt kaos igen, just när man trodde att klubben var på väg någonstans. Igen. 

Milan har de senaste åren avverkat såväl tränare som sportchefer och till viss del ägare på löpande band. Det är en klubb som inte riktigt verkar ha klart för sig vilken väg de vill gå, och varje gång de tycks ha bestämt sig för en som eventuellt kan fungera så byter de igen.

Tränarrekryteringarna har varit direkt svaga, Silvio Berlusconis val av person att sälja klubben till likaså och därför har man hamnat i händerna på ett förvaltningsbolag vars primära mål torde vara att få ordning på klubbens finanser och status för att sälja den vidare.

För detta behövs en någorlunda fungerande organisation, ett någorlunda slagkraftigt lag och någon form av lugn och ro.

Motsatsen till allt vad Milan har just nu alltså. 

Sedan Elliott Management tog över ägandeskapet har de bytt ut den sportsliga ledningen både en och två gånger. Och nu är det av allt att döma dags igen.

Kaoset i Milan - detta har hänt

2017: Silvio Berlusconi säljer Milan till den kinesiske affärsmannen Yonghong Li. Marco Fassone anställs som vd. Han plockar i sin tur in Massimilano Mirabelli som sportchef. Vincenzo Montella är tränare men får sparken under hösten. 

2018: Yonghong Li kan inte betala tillbaka lånet han tog för att köpa klubben. Förvaltningsbolaget Elliott Management tar då över ägandeskapet. De gör sig av med Fassone och Mirabelli, i stället kommer Leonardo in som sportchef i Milan. Ivan Gazidis ansluter som vd i december samma år. Gennaro Gattuso är tränare.

2019: Leonardo väljer, efter att det rapporterats om sprickor i ledningen, att lämna Milan. Ivan Gazidis plockar in Paolo Maldini och Zvonimir Boban som sportchef respektive fotbollschef. Gennaro Gattuso lämnar uppdraget som tränare och in kommer Marco Giampaolo. Han blir dock kortvarig och i stället rekryteras Stefano Pioli.

2020: Boban och Maldini är på väg bort på grund av en djup spricka mellan dem och ägarna samt vd:n. Gazidis uppges vilja rekrytera Ralf Rangnick från RB Leipzig. Stefano Pioli tränar laget för tillfället

 

Det är inte helt enkelt att hänga med i vad det är som sker just nu, men en kort bakgrund: Eftersom ägarna vill få bukt med problemen man tidigare dragit på sig med Financial Fair Play har de varit fast beslutna att satsa på ett ungt Milan. Den sportsliga ledningen med Boban och Maldini i spetsen har varit tydliga med att det då behövs rutin för att väga upp för bristerna. 

De löste värvningarna av Zlatan Ibrahimovic och Simon Kjaer efter att ett alldeles för orutinerat och vilset Milan presterat svagt hela hösten. Resultatet av det, i kombination med ett antal andra affärer under vintern hade kunnat stärka ägarnas och vd:n Ivan Gazidis förtroende för dem.

Men nu visar det sig att det av någon anledning verkar ha gått åt motsatt håll i stället.

 

Det som har skett de senaste veckorna är: Efter att vinterfönstret stängde har det enligt Boban och Maldini inte funnits något som helst utrymme för att diskutera vare sig kontraktsförlängningar eller en budget för kommande investeringar i form av nya spelare.

Förmodligen för att de själva inte har ingått i de långsiktiga planerna.

Det blev tydligt när det kom fram att Gazidis i smyg har haft ett möte med Ralf Rangnick som nu ryktas bli manager till nästa säsong.  

Milan är alltså på väg att avverka ytterligare två legendarer i deras desperata strävan efter att ta sig tillbaka till Europas toppskikt. 

Och man har återigen lyckats hantera det på ett rentav pinsamt sätt.

 

För bara en kort stund sedan såg det ut som att Milan hade hittat en väg som kan fungera framåt, som kan leda till någonting annat än de kaosartade år de har bakom sig. Utifrån tycktes planen vara att fortsätta satsa på den trupp man besitter i dagsläget, med planer att addera en eller två skarpt rutinerade spelare till. Att fortsätta låta Boban och Maldini jobba i lugn och ro och att tillsätta en ny tränare till nästa säsong.

Det var nog precis vad de trodde också.

Men nu säger samstämmiga uppgifter att Boban kommer att lämna under de kommande dagarna, och Maldini lär följa efter. Alltså ska i stort sett hela den sportsliga ledningen bytas ut igen och vad som händer med till exempel Zlatan Ibrahimovic, Alessio Romagnoli och Gianluigi Donnarumma som samtliga är viktiga pusselbitar i truppen i dag är högst oklart.

I dagsläget är det omöjligt att säga exakt hur och var saker och ting kommer att landa, vad en ny så kallad revolution kommer att göra med flera nyckelspelares vilja att stanna i klubben och vad en eventuell rekrytering av Rangnick kan innebära. Det råder inga tvivel om att det är en stor dos fotbollskunskap som ryktas in till Milan, och det är klart att det kan visa sig att det är precis det här som till slut blir Milans vändning.

Eller så blir det inte det den här gången heller.