Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Gäller att fokusera - han behöver energin senare

Foto: MATTEO GRIBAUDI / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN MOSCROP VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

TURIN. Han ägs av Juventus men spelar för Parma. 

På söndagskvällen förlorade Dejan Kulusevski mot klubben som han inom en snar framtid förväntas vinna ligan med.

Inte ett helt oproblematiskt möte.

När Dejan Kulusevski presenterades officiellt av Juventus var det här mötet bara några matcher bort och det klargjordes snabbt att någon klausul som innebär att han inte skulle få spela inte finns i kontraktet.

Det är klart att det å ena sidan är en märklig situation. Å andra sidan en sådan som helt enkelt bara måste hanteras professionellt. På samma sätt som att bytesdealen mellan Inter och Roma, där Matteo Politano och Leonardo Spinazzola skulle byta plats sprack i veckan och Spinazzola helt enkelt fick vända tillbaka och starta för Roma på söndagen.

Det är inte optimalt men det är så det ser ut. Och Kulusevski skötte det trots allt bra.

***

Cristiano Ronaldo drar av en överstegsfint, sedan är det som att någon trycker på repeat och han drar den fem gånger till av bara farten eftersom det ändå är han och Juventus som bestämmer över den här matchen. 

När Dejan Kulusevski knappt hunnit med att röra bollen än går Riccardo Gagliolo ut hårt. Först slänger han ner Ronaldo i gräset i eget straffområde, sedan glider han in och stämplar Adrien Rabiot i offensivt dito.

Men i övrigt var det inte mycket Parma alls i den första halvleken, även om det är imponerande hur de flera gånger trots allt lyckas spela sig ur den press som Juventus står för.

Strax innan halvtidsvilan viker Ronaldo in från vänster och smäller av ett skott i mål. Sitt tionde på de sju senaste matcherna för den som undrade.

Och det kan inte Parma hämta sig från i den andra halvleken.

När Andreas Cornelius kvitterar tar det inte mer än någon minut innan Ramsey, Dyaba och Ronaldo har kombinerat sig fram till 2-1 och Juventus vinner matchen relativt komfortabelt samtidigt som de ser till att gasa ifrån Inter några meter i jakten på ännu en ligatitel.

***

Det som är så otroligt fascinerande med Kulusevskis sätt att spela fotboll är att han liksom flyter fram över planen både med och utan boll. Det finns en tanke bakom varje bolltouch, en plan för varje löpning och en adress på varje passning. Mot Juventus slutar han i stort sett aldrig springa, men gör inte överdrivet mycket väsen av sig i övrigt även om han gör en bra match. Och det är lite så det har sett ut sedan han blev presenterad av klubben.

Det måste få en ändring.

Han hade fyra mål och sju assist innan han köptes av de sedan åtta år tillbaka regerande mästarna i Italien. Det är inte säkert att hans något nedtonade poängskörd har någonting alls med den saken att göra, men det är förmodligen inte bara den här matchen som kommer att vara speciell för honom den här säsongen oavsett.

Att som 19-årig svensk bli köpt av Juventus för den summan är så klart någonting utöver det vanliga, och han vet att det bara är några få månader kvar tills han är där och ska ta sig an en helt ny verklighet än den han tidigare levt i hos Atalanta och Parma. 

Det gäller att kunna klara av att fokusera här och nu utan att slösa en massa energi på att tänka framåt.

All den energin kommer han nämligen att behöva sedan.