Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Fenomenet Zlatan får oss alla att söka svar

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Vi vet egentligen ingenting. Det finns förmodligen hundra olika scenarier härifrån. 

Men ändå är vi där vi alltid är, eftersom Zlatans dragningskraft tycks vara oemotståndlig.

Han är tillbaka i Italien sedan ett par veckor. Han ska spela match på träning och löper över gräsmattan på Milanello. Plötsligt stannar han, någonting är fel. 

Zlatan lämnar träningsanläggningen, potentiellt allvarligt skadad igen. Det kan vara vaden, det kan också vara hälsenan. Den kan vara av sägs det. Vad innebär det i så fall? Han närmar sig trots allt 40 på riktigt den här gången och det går inte att inte undra, är det nu det tar slut? 

En fundering som egentligen är lika meningslös som ofrånkomlig.

 

I april 2017 skadade Zlatan knäet så allvarligt att karriären hade kunnat vara över. Det spekulerades, väntades ivrigt på besked och många fruktade att det kunde vara slutet på en exceptionell fotbollskarriär.

Det var det inte. Han kom tillbaka ut på planen för Manchester United innan han lämnade för att spendera två år i en relativt anonym fotbollsvardag i USA. Den flytten var ett tecken på att han började känna sig klar, och det var där han skulle avsluta. 

Trodde man.

I januari i år gjorde han i stället comeback i Milan och visade att han fortfarande är tillräckligt bra för att dominera matcher i en av Europas största ligor. När coronapandemin svepte över världen åkte han till Sverige och började träna med Hammarby. Därefter har frågan om huruvida han kommer att återvända till allsvenskan för att avsluta karriären här engagerat många. 

Saken är bara den att vi i ärlighetens namn aldrig vet någonting om någonting som rör Zlatan förrän det är officiellt, men ändå kan vi inte låta bli att spekulera

 

Det skulle kunna vara så att den skada som i Italien just nu rapporteras kunna vara så pass allvarlig att karriären är i fara är just det. Slutet på karriären. Men vi får ta det igen, ingenting går någonsin att utesluta när det kommer till Zlatan. 

Oavsett om det handlar om huruvida han kan ta sig tillbaka från en allvarlig skada, om han ska tillbaka till landslaget inför VM trots att han har varit tydlig med att han är klar i den blågula dräkten eller om det handlar om det smått absurda (jo, det är det trots allt) att han skulle avsluta sin karriär i allsvenskan. 

Men fenomenet Zlatan Ibrahimovic får oss ändå att alltid vilja hitta svar innan de finns. Och det är så här varje gång. Zlatan säger någonting, gör någonting eller skadar någonting. Och vi rycks med.

För vi bryr oss om vad Zlatan gör, hur han gör det, när han gör det och var han gör det.

Här dyker Zlatan plötsligt upp – överraskar alla

Dyker upp oanmäld och överaskar spelarna