Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Ett lag som faktiskt kan vinna ligan i år

En skadad Zlatan Ibrahimovic fick se matchen mot Juventus från sidan.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA
Förlusten var Milans första i ligan på tio månader.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Det var aldrig meningen att det skulle bli så här redan i år. 

Men trots att Juventus till slut var bättre på San Siro är det klart att Milan kan vinna ligan.

De måste dock börja med att hantera första förlusten på över 300 dagar.

Hur många matcher kan man ta poäng innan man till slut förlorar? När serieledande Milan välkomnade Juventus till San Siro låg favoritskapet trots allt på bortalaget, och det var också Juventus som hade mest att förlora här. 

De har haft en turbulent säsongsinledning under oprövade tränaren Andrea Pirlo, de har haft svårt att hitta rätt och här kom de till San Siro utan Alvaro Morata och med ont om ytterbackar. Väl medvetna om att en förlust med stor sannolikhet hade inneburit att de får vinka hejdå till de realistiska möjligheterna att ta en tionde rak ligatitel.

Tio ja, samma antal poäng som de hade upp till Milan inför det här mötet. Men det skulle ta slut här.

* * *

Juventus är inte det enda laget som är stukat den här kvällen. Milan har ett antal både viktiga startspelare och ersättare borta, och dessutom två dagsfärska coronafall. Men de inleder ändå starkt. När Juventus tar över får de hörna på hörna och Federico Chiesa håller på att skjuta sönder Donnarummas målbur innan han till slut får in bollen i nät. Sedan är det Rafael Leao som testar ett par gånger när Milan lyckas trassla sig ur Juventus grepp, och Davide Calabria som vägrar låta bortalaget behålla ledningen in i paus. 

Men hur bra Stefano Piolis lag än har varit på att undvika förluster den här säsongen var det dags nu.

Chiesa och Paulo Dybala samarbetade sig fram på nytt och det var 1-2. Dejan Kulusevski och Weston McKennie byttes in i deras ställe och såg till att det blev 1-3. En viktig seger för Juventus som kan börja närma sig den topp de hör hemma i, och om Milan hanterar situationen rätt, förmodligen inte hela världen för de fortsatta serieledarna.

* * *

Det var väl egentligen aldrig det här som var meningen. Att Milan skulle se ut som den starkaste titelkandidaten efter sexton spelade omgångar, att de skulle ha Juventus tio poäng bakom sig och att de inte skulle ha förlorat en enda match än. Målsättningen har varit att lösa en topp fyra-placering, att ta sig tillbaka till Champions League, att bygga ett lag som de närmsta åren kan vara med och slåss om titlar igen.

Men det Milan har visat upp hittills den här säsongen, alldeles oavsett om Zlatan har spelat eller inte, hur samtliga spelare har utvecklats, tagit ansvar och hur de har lyckats ta poäng och leverera prestationer vecka efter vecka. Det tyder på att det här är ett lag som faktiskt kan vinna ligan redan i år. Det är klart de kan det. Men det var längesedan de behövde hantera en ligaförlust, närmare bestämt tio månader sedan. Nu är utmaningen att göra det på rätt sätt.