Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Enda han kan göra är att försöka rädda sig

Gareth Bale.
Foto: BELEN DIAZ/DYDPPA/REX / BELEN DIAZ/DYDPPA/REX/IBL REX FEATURES
Bale i Real Madrid
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST VIA WWW.IMAGO-I / IMAGO IMAGES/COLORSPORT WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Han är världsklassmittfältaren som till slut blev omöjlig för en av världens största fotbollsklubbar att behålla.

Men Bale is back, som Tottenham uttrycker det. Det får vi verkligen hoppas.

Zinedine Zidane fick alltså till slut som han ville, och det är förmodligen det bästa för alla inblandade att Gareth Bale lämnar Real Madrid. Men Florentino Perez kan inte vara jättenöjd om man ser till vilken typ av värvning Gareth Bale var och hur det till slut blev. 

För trots att Perez hade tillträtt när Cristiano Ronaldo kom 2009 var det inte hans värvning. Det var den tidigare presidenten Ramon Calderon som såg till att den affären blev möjlig, och några år senare skulle Gareth Bale på något sätt bli Perez Ronaldo. Och värvningen var enorm, men det skulle det tyvärr visa sig att även skadeproblemen var, och han hade förmodligen kunnat få ut ännu mer av sin tid i Real Madrid om det inte vore för den trasiga kroppen.

Med det sagt har han absolut inte varit dålig, tvärtom. Men skadorna kombinerat med den senaste tidens kontroverser gör ändå att känslan blir att Perez misslyckades totalt med sin stora värvning.

***

Bale har spelat över 250 matcher för Real Madrid, han har gjort fler än hundra mål och varit starkt bidragande till flera av de titlar som klubben vunnit sedan han kom.

Inte minst Champions League 2018 då han inleder finalen på bänken, får komma in med halvtimmen kvar att spela och gör två mål varav ett av dem förmodligen är det vackraste finalmålet man sett. Han vinner den pokalen åt dem, utses till matchens lirare och berättar på presskonferensen efteråt att han vill lämna till följd av den skrala speltiden.

Och även om ingen riktigt verkar veta varför Zinedine Zidanes och Gareth Bales relation alltid har varit minst sagt problematisk så hjälpte det här inte direkt till att få den på rätt köl heller om man säger så. Sedan dess har det nästan blivit mer prat om hans golfspelande än hans fotbollsspelande, han har själv hjälpt till att spä på bilden av att han inte längre bryr sig och i juli såg det ut som att han tog sig en powernap på läktaren när Real Madrid spelade mot Alaves. Sedan log han.

Där någonstans var det dags att inse att det här går inte längre. Hur mycket kvalitet det än finns i honom när han är i form och motiverad, för han är inte vare sig det ena eller det andra just nu.

***

Det hann gå två år efter den där senaste Champions League-titeln och presskonferensen i Kiev, speltiden hann sina ännu mer och Real Madrid har nu gått med på att låna ut Bale i ett år och fortsätta betala 60 procent av lönen vad det verkar. Det säger ganska mycket om hur lite de vill ha honom i närheten på Valdebebas, i stället är han tillbaka i Tottenham efter sju år.

Och det är jättefint att han är hemma igen och allt det där, men det absolut viktigaste med hans återkomst till Spurs är ändå att han faktiskt lämnar Real Madrid, och att han antagligen ska få spela fotboll hyfsat kontinuerligt igen. Det är förmodligen det enda han kan göra just nu för att försöka rädda sig själv från den sorgliga figur han blivit.