Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

En rivalitet i skuggan av Ronaldo och Messi

Allt om Zlatans karriär på två minuter
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MASSIMO PINCA / REUTERS BILDBYRÅN

Zlatan och Ronaldo närmar sig upploppet av sina karriärer och i skuggan av mycket annat har en kittlande rivalitet utspelat sig de senaste tio åren.

Å ena sidan högljudd, å andra sidan knäpptyst.

Men att den finns där råder det inga tvivel om.

Den har av naturliga skäl pågått i skuggan av Ronaldo vs Messi, men det förändrar inte det faktum att rivaliteten ändå finns där.

”Är det en utmaning att gå till ett lag som vunnit Serie A sju år i rad?”, undrade Zlatan när Ronaldo blev klar för Juventus och Fotbolls-Europa beundrade portugisens mod att byta både klubb och liga.

”Nej. Den riktige Ronaldo är från Brasilien”, svarade han när han i december, tiden då det rapporterades flitigt om en flytt tillbaka till Milan, fick frågor om huruvida han skulle komma att spela mot Ronaldo under våren.

Redan när de två möttes i La Liga för tio år sedan lät det ungefär på samma sätt. 

”Han har ingen naturlig talang, han har tränat sig till allt. Messi är å andra sidan unik, ingen annan spelare kan göra det han gör”, och så vidare.

Vad Ronaldo har gjort under tiden Zlatan har hållit på så här? Svarat med tystnad.

 

Att dra paralleller mellan Zlatan och Ronaldo är egentligen ingenting annat än rimligt. De har verkat under ungefär samma tidsera, spelat i samma ligor, tillhört några av världens största klubbar båda två och dessutom gjort resan från tekniska dribblers till dödliga målskyttar.

Och även om Ronaldo har valt att inte besvara Zlatans utspel är han bra på att skapa rubriker i övrigt.

”Jag går inte runt och letar efter rekord, de kommer till mig”, sade han efter att han gjort mål mot Ukraina i EM-kvalet i höstas och därmed sitt 700:e mål i karriären. Ett uttalande som direkt började jämföras med hur Zlatan vanligtvis pratar om sig själv. Och sedan svenskens återkomst till Italien har man inte direkt avvaktat med att bygga upp giganternas kamp i Serie A ännu mer.

Ett exempel: När Milan vann mot Cagliari hade Zlatan nått en maxhastighet under matchen på 32,45 km/h och den jämfördes direkt med Ronaldos toppnotering på 31,73 km/h. 

Det framfördes på flera håll som beviset för att Zlatan är bättre än Ronaldo. Trots att statistiken för de matcher där spelarna har mött varandra berättar någonting helt annat.

 

Nu möts de för första gången i egenskap av spelare i varsitt Serie A-lag, som båda är på väg mot final i Coppa Italia. Men en av dem ska bort, och kollar man på dagens förutsättningar ser det onekligen bättre ut för Ronaldo även den här gången.

Juventus närmar sig sin nionde raka ligatitel, har gått till Champions League-final två gånger under det gångna decenniet och besitter en trupp med flera världsklasspelare. Milan ligger på en tiondeplats i ligan, har börjat drömma om europaspel till nästa säsong först efter Zlatans ankomst i januari och de gör det med en av ligans yngsta och minst erfarna trupper.

Både genom en sportslig jämförelse av lagen och en historisk dito av deras giganter till anfallare kan man se att fördelen är Ronaldos. 

Elva matcher. Fem segrar för Ronaldo, fem kryss och en Zlatan-seger är det facit vi har att göra med. Det har varit i olika sammanhang, för såväl klubb- som landslag. Men det starkaste minnet av alla är förmodligen VM-playoffet 2014. 

Zlatan Ibrahimovics två mål, Cristiano Ronaldos tre. Kanske det enda svaret portugisen känner att han behöver ge svensken.

Zlatan vs Ronaldo i siffror

Zlatan Ibrahimovic 

Ålder: 38 år 

Klubbar i karriären: Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United, LA Galaxy, Milan.

Mål/ matcher i La Liga: 16/ 29

Mål/ matcher i Premier League: 17/ 33

Mål/ matcher i Serie A: 124/ 224

Mål/ matcher i landslag: 62/ 116

 

Cristiano Ronaldo

Ålder: 35 år 

Klubbar i karriären: Sporting, Manchester United, Real Madrid, Juventus.

Mål/ matcher i La Liga: 311/ 292

Mål/ matcher i Premier League: 84/ 196

Mål/ matcher i Serie A: 41/ 51

Mål/ matcher i landslag: 99/ 164