Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

En plötslig livlina som United är beredda på

Manchester United vann med 2-0.Foto: IAN STEPHEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / IAN STEPHEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Bruno Fernandes. Foto: KIERAN MCMANUS/BPI/SHUTTERSTOCK / KIERAN MCMANUS/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Att Manchester City inte får spela Champions League kommande säsonger är ett enormt beslut som kan få stora konsekvenser. 

Men också ett beslut som kan innebära extra livlinor längre ned i tabellen. 

Mot Chelsea visade United att de är beredda att använda sin.

Chelsea och Manchester United är två helt olika klubbar, men för tillfället med flera likheter. De har relativt färska och oerfarna tränare, under perioder är det alldeles för oklart vad de försöker göra rent taktiskt och lagbyggena känns inte helt stabila.

Huvudstadslaget har hållit sig hyfsat bekvämt på fjärdeplatsen sedan omgång nio men är för tillfället inne i en period av att inte vinna särskilt mycket matcher, och det är flera lag som närmar sig bakifrån.

För samtidigt som en av de mest positiva stunderna som omfamnat United den här säsongen kanske är just 4-0-segern mot Chelsea i augusti har fredagens besked injicerat färskt hopp om det som alla storlag vill åt.

Och efter ett inlägg från Aaron Wan-Bissaka, ett något svagt försvarsspel av Andreas Christensen och en väldigt fin nick i mål av Anthony Martial hade Manchester United trots allt återigen tagit tre poäng av Chelsea. Och nu är de bara två poäng från den plats som i slutänden kan innebära Champions League-spel kommande säsong.

 

Det sista ordet är långt i från sagt, Manchester City kommer att överklaga och till varje pris försöka få sitt straff om två säsongers avstängning från Europaspel hävt. Och om inte annat kommer de att försöka dra ut på ett slutgiltigt besked så länge de kan. 

Ett fall där man kan argumentera för att det senare har fungerat är när Milan under sommaren 2018 först fick rätt i idrottens skiljedomstol (CAS, där nu Citys straff också ska prövas) när de riskerade en två år lång avstängning från Europaspel, bara för att sommaren efter få ett straff på ett år. 

Men skulle Manchester Citys avstängning stå sig innebär det helt andra öppningar för de lag som hittills den här säsongen sett ut att ha små möjligheter att ta sig till Champions League. 

 

Under söndagen vinner Tottenham med ett mål i den 94:e minuten och klättrar upp till femteplatsen som i nuläget verkar innebär en plats i fotbollens finrum till nästa säsong. 

I den 66:e minuten av måndagskvällens möte mellan Chelsea och United gör Harry Maguire 0-2 och tar United upp på en sjundeplats, två poäng från femteplatsen och tre poäng från fjärdeplatsen. 

Chelsea kämpar frenetiskt mot slutet men får två mål ogiltigförklarade och lyckas inte råda bot på ännu ett poängtapp. Fjärdeplatsen är intakt men det tätnar bakom dem och lär fortsätta göra så de kommande omgångarna.

I huvudsak är det givetvis de fyra översta placeringarna som Premier League-klubbarna vill åt, och det är klart att det i slutänden är det som ska vara målet, att sluta topp fyra. Men när ingen vet säkert i dag vad som faktiskt kommer att gälla nästa säsong är det hål i huvudet att inte behandla femteplatsen som en fjärdeplats för tillfället.