Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

En märklig taktik – när man har Zlatan på topp

Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

MILANO. Donnarumma fick hjärnsläpp, Zlatan öppnade ytor, Ante Rebic byttes in och Theo Hernandez tröttnade.

Sedan vann Milan, och det går egentligen inte att begära så mycket mer just nu.

Solen skiner över San Siro, det är runt åtta grader i luften och en lunchmatch väntar runt hörnet då Milan ska jaga sin tredje raka seger.

Zlatan springer i gång kroppen nere på innerplanen. Han lyfter upp en boll som han plockar ned på bröstet, skjuter en annan boll i mål och promenerar av med blicken fäst upp mot läktarna. 

Bara sju minuter av matchen hinner passera innan Milan gör bort sig. 

 

Det är ingen som egentligen vet vad det är som försiggår i Gianluigi Donnarummas huvud när han gör så här, men det är som om det vore en tvångstanke. Minst en eller ett par gånger varje match måste han rusa ut på en boll som överhuvudtaget inte är hans att ta hand om. 

Flera gånger den här säsongen har det löst sig bra för honom, men inte den här gången. Samtidigt som både han själv och Kevin Lasagna dundrar i marken efter en kollision kan Jens Stryger Larsen med relativ enkelhet skicka in 0-1 i öppet mål. 

Och innan Milan ens har skapat en vettig målchans är Ken Sema nära att assistera till 0-2.

 

Zlatan Ibrahimovic håller relativt låg profil i den första halvleken, även om han på ett eller annat sätt är inblandad i det mesta som sker framåt för Milan.

Vid ett tillfälle pressar han sin försvarare att rensa ut bollen mot kortlinjen, och trots att han med enkelhet skulle kunna hinna fatt den innan det blir hörna så vänder han sig bara om och traskar mot straffpunkten. 

Sedan försöker Rafael Leao sig på ett inlägg som han tycker blockeras ut via motspelares hand. Nio Milanspelare flockas runt domaren, Zlatan står kvar i andra änden av straffområdet med händerna i sidorna och väntar in hörnan som fastställs efter att huvuddomaren fått information av VAR-kollegorna.

Och samtidigt som Zlatan befinner sig på offensiv planhalva och väntar på bollar är det som att ingen vill spela bollen ditåt, varenda spelare tar lång tid på sig med bollen och majoriteten av passningarna går under långa perioder av första halvlek i stället i sidled eller bakåt. 

Märklig taktik om man vill kvittera på hemmaplan och har en av Europas vassaste målskyttar som är redo att dra till där uppe.

 

I den andra halvleken revanscherar sig Donnarumma mot Lasagna när han räddar ett lågt skott. Därefter gör han ytterligare ett par kvalificerade räddningar, men innan dess revanscherar sig Milans svaga offensiv mot sig själv när det bara tar ett par minuter innan halvtidsinbytte Ante rebic sätter 1-1. 

Sedan tar Zlatan löpning efter löpning, antingen för att öppna yta för medspelare eller för att själv söka boll, och Milans anfallsspel ser helt plötsligt mycket mer inspirerat ut även om det är långt ifrån perfekt. 

Efter dryga 70 minuter har Milans bästa spelare den här säsongen, Theo Hernandez, tröttnat och smäller till från distans efter en hörna. Mål, och Milan vinner trots att Udinese därefter hinner kvittera.

3-2 hemma mot Udinese. Mot bakgrund av hur den första halvan av säsongen såg ut och Stefano Piolis nya taktik kan man egentligen inte begära så mycket mer av Milan just nu. Det är en dålig första halvlek, en bra andra. Spelet måste helt klart förbättras och en föredragen startelva måste hittas.

Men, de är under långa perioder bättre än tidigare och har ännu inte förlorat med Zlatan i laget.

Helt enligt plan, trots allt.

Zlatan Ibrahimovic hade fler bud som 38-åring än som 28-åring, sa han på presskonferensen. Men att välja MIlan var enkelt.