Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Det var väl inte så det skulle gå till?

Foto: KERSTIN JOENSSON / AP TT NYHETSBYRÅN

De leder världens bästa liga överlägset.

Men under en timmes spel var Liverpool ett mål från att behöva ta hissen ner till Europa League.

Var det så det var tänkt?

Förlust med 0-2 borta mot Napoli, en svettig 4-3-seger hemma mot Salzburg, komfortabelt 6-2 totalt mot Genk och sedan 1-1 hemma mot Napoli.

Det var Liverpools resultatrad inför den avgörande matchen mot Salzburg på bortaplan. Förvisso innebar det en gruppledning, men inte på något sätt en säker sådan. Matcherna mot Napoli, som egentligen gör en ganska svag säsong allt som allt så här långt hade kostat dem det kassaskåpssäkra avancemang som många såg på förhand. Och de regerande mästarna fick komma till gruppspelets sista omgång med bästa laget på plan och vetskapen att endast tre poäng garanterar förstaplatsen.

Det var väl inte så det skulle gå till?  

 

Samtidigt som Napoli pulveriserade Genk på hemmaplan redan i den första halvleken turades Liverpool och Salzburg om att komma till lägen i Österrike. Om inte Mohamed Salah sköt utanför så gjorde Sadio Mané det, sedan var det Erling Haaland som missade nätet och det var svårt att slita blicken från tv:n. 

Liverpool var ett mål från att tvingas beställa första bästa flygbiljett till Europa League i februari samtidigt som Salzburg hela tiden skapade lägen. 

Det är lika bra att säga det självklara redan nu. Att Liverpool leder Premier League med åtta poäng och har tagit sig till två raka Champions League-finaler. Att de utan tvekan är ett av världens starkaste lag och allt det där. Men det tar inte bort det faktum att förväntningarna inför det här gruppspelet var att de skulle kunna spela sig igenom det relativt komfortabelt, och så har det inte blivit. 

Det har så klart delvis att göra med de två svaga matcherna mot Napoli, men det har lika mycket med ett starkt Salzburg som varit tillräckligt bra för att ge sig själva möjligheten att nosa på ett avancemang att göra.

Därför stod Liverpool nu öga mot öga med laget som för två månader sedan hämtade upp ett tremålsunderläge till 3-3 på Anfield och behövde ta poäng, allra helst vinna. Mot turneringens näst bästa målskytt och mot ett lag som i stort sett aldrig förlorar hemma. 

Fram tills nu alltså. 

 

Minut 57 och 58 förändrade allt i en omgång som fram tills dess hade bidragit till oväntad spänning i den här gruppen. Men det var ju så som det till slut blev som det skulle vara.

När Naby Keita fick en boll från Mané satt första målet i nät. Och när Salah sedan tryckte in 0-2-målet från den sämsta möjligheten han fick i matchen säkrade han både åttondelsfinal och förstaplatsen i gruppen med allt vad det innebär för vårens matcher.

Den här Champions League-höstens kanske charmigaste lag, som inte brytt sig om vilka som stått på andra sidan utan bara spelat sitt spel och gjort det svårt för precis alla de mött får tacka för sig.

Samtidigt är känslan att ett Liverpool som inte visar några som helst tecken på att läget i ligan är på väg att förändras trots allt inte borde ha det jättesvårt att fortsätta avancera i den här turneringen även under den kommande våren.