Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Det väcker nya frågor – hur okänsligt det än är

Utanför arenan inför Milans möte med InteFoto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.
Sassuolos möte Brescia inför tomma läktare.Foto: MASSIMO PAOLONE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Ligan är uppskjuten tills vidare och hela landet försätts i karantän. 

Och det är klart att det är totalt oviktigt med fotboll under rådande omständigheter i Italien.

Men det betyder inte att det inte kommer att fortsätta dyka upp frågor här.

Matcher har skjutits upp, spelats utan publik och diskussionerna kring vad som faktiskt är bäst har varit många. När en hel omgång sköts upp en vecka fanns det inga svar på om alla omgångar därefter skulle pushas fram eller om man skulle spela enligt schema och helt enkelt ta den uteblivna omgången vid ett senare tillfälle. Men det ansågs förmodligen vara ett senare problem.

Vid lunchtid i söndags var Dejan Kulusevski på väg ut på planen när hans Parma helt plötsligt stoppades i spelargången. Trots att beslutet att spela inför tomma läktare redan var taget skulle de nu få vänta på besked om matchen överhuvudtaget skulle spelas. Det gjorde den till slut.

Rörigt? Ja. Serie A har inte direkt hanterat den här situationen väl och frågorna har varit många.

Kanske inte så konstigt med tanke på att man aldrig har varit i en liknande situation tidigare, men nu är en del frågetecken utredda och ett beslut är taget på regeringsnivå. Med det kommer dock en hel drös nya frågor. 

 

Om det inte får spelas fotboll i Italien, hur påverkar det de italienska lagens medverkan i de europeiska turneringarna under våren? Just nu finns ingen annan information än att dessa matcher inte påverkas, men det är inte omöjligt att det förändras i någon mån.

Och om ligasäsongen inte kan spelas klart, vad händer då med tabellplaceringarna och nästa års Europaspel? Därtill har vi frågan om de svenska landslagsspelarna som befinner sig i Italien till vardags, som behöver kunna förbereda sig för EM och OS i sommar.

Och just det, om läget är så allvarligt i Italien nu, vad innebär det för EM som ska inledas just där i juni?

Beslutet som nu tagits angående Serie A är förmodligen ett som ger någon form av fingervisning på vad som kan komma att ske även på andra platser i Europa de närmsta månaderna. Redan nu finns beslut om att spela inför tomma läktare i bland annat Spanien och Frankrike. Och även om det finns andra värden som är bra mycket viktigare än fotboll i det här läget så behöver saker och ting faktiskt redas ut inom en relativt snar framtid.

Är även andra länders ligaspel hotat? Kan man spela ett EM i sommar överhuvudtaget? Är det ett alternativ att göra det utan publik?

 

Efter en söndagseftermiddag då Zlatan Ibrahimovic gjorde mål inför exakt noll jublande supportrar och en kväll då underhållningsvärdet i en av Italiens hetaste matcher, den mellan Juventus och Inter sjönk som en sten utan inramningen var det enkelt att återigen konstatera hur viktiga supportrarna är för fotbollen. Att peka på deras betydelse för sporten.

Och den är utan tvekan vital. Även den hetaste matchen, oavsett om det är ett inhemskt derby eller en EM-final reduceras till att upplevas som en träningsmatch utan publik. Men det finns också ännu viktigare saker här i livet. 

Att den pågående Serie A-säsongen nu skjuts upp, eventuellt till och med ställs in, är ett beslut som är svårt att argumentera emot. Dels på grund av tidigare nämnda anledning, det har varit alldeles för rörigt och oklart de senaste veckorna. Men också av de uppenbara och flera gånger påpekade säkerhetsriskerna med resor och stora folksamlingar, framför allt i de norra delarna av Italien. 

Det är klart de inte ska spelas fotboll under de omständigheterna. Spelarfackets ordförande Damiano Tommasi och spelare som till exempel Mario Balotelli har varit ute och bett om att säsongen ska stoppas, åtminstone tills situationen är under kontroll. De tycker inte att det är värt riskerna med att sitta på tåg, bussar och flyg, och att sedan riskera att föra smittan vidare om de får den själva.

Och det är klart det inte är det. Att det spelas fotboll just nu är totalt oviktigt, det kanske till och med är viktigt att det inte gör det.

Men för oss som lever ett liv där vi i huvudsak intresserar oss för just fotboll är det klart att det väcks frågor här, hur okänsligt det än kan kännas att ställa dem.

Manchester City-tränaren vill inte spela inför tomma läktare