Therese Strömberg

Det nya landslaget ställer helt nya krav på spelarna

Jättelöftet gjorde sitt första mål i A-landslaget.
Ludwig Augustinsson, Dejan Kulusevski och Emil Forsberg.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Dejan Kulusevski och Anthony Elanga deppar.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Dejan Kulusevski säger som det är, det kommer ta tid innan det här landslaget är vad de vill vara. 

Men det de håller på med ställer också helt nya krav på spelarna.

– Vi behöver inte ens spela om vi ska spela så, säger Dejan Kulusevski efter förlusten mot Norge, och syftar på hur det svenska spelet såg ut i den första halvleken på Friends arena. 

Han säger att de måste höja sig på alla plan, och han har inte fel.

Att Sverige håller på att jobba in en spelmässigt ny identitet är väletablerat vid det här laget. Höstens problem med att göra mål ska väck, spelarnas individuella kvaliteter och spetsegenskaper ska få stå mer i centrum. Allt med det är egentligen bra, men det betyder också att vissa saker förändras ganska kraftigt.

Det som länge var landslagets främsta styrka var kollektivet. Det blev så för att det passade det lag som Janne Andersson tog över bäst, och det fungerade länge väldigt bra. Listan på spelare som varit ur form, inte fått speltid, haft det jobbigt i sin klubblagsmiljö och ändå klivit in och gjort enormt bra insatser i landslaget kan göras lång. I stort sett vem som helst har kunnat gå in och prestera när som helst.

Men under de här sex åren har den grupp som utgör det svenska landslaget sakta men säkert förändrats och kräver i dag andra saker än då för att vara som bäst. Och med allt vi nu vet om Janne Anderssons nya landslag, efter alla gånger han har förklarat, efter allt som spelarna har sagt och det som vi har fått se i två matcher kan vi nog säga att det här kommer att ställa nya krav på varje enskild spelare.

■■■

Det finns en del som har sett bra ut under den senaste veckan, annat som behöver slipas på. Att det inte ser perfekt ut än är någonting som alla kunde räkna ut på förhand. Dejan Kulusevski pratar om att det kan ta ett par år innan allt är bra, och förbundskaptenen har mer eller mindre vädjat om tålamod. 

Det kommer att behövas. 

För även om flera av spelarna spelar på liknande sätt i sina klubblag, och även om många av de som är här känner varandra ganska väl är det ändå ett landslag i förändring vi ser, och det är som det är med nya skor. Man får skavsår innan man har gått in dem tillräckligt mycket för att de ska kännas bekväma. Det är inget konstigt med det.

En seger borta mot Slovenien, en förlust hemma mot Norge med en av Europas vassaste målskyttar som härförare. Skrapar man bara på ytan finns det ingen anledning att vara särskilt orolig, eller bekymrad som Janne Andersson brukar vilja kalla det. Någonting som han däremot har gnisslat om en del är den bristande speltiden och i vissa fall formen (eller självförtroendet) hos många av sina spelare. Det kommer att kunna bli, så att säga, ännu mer bekymmersamt från och med nu.

■■■

För när de här nya skorna väl sitter bekvämt, så kommer det sannolikt ändå inte fungera på samma sätt som tidigare med det här landslaget. När man ska spela på spelarnas styrkor kräver det dels bättre spelare än tidigare, och det går att argumentera för att man har det på en del av positionerna. Men det kräver också att spelarna levererar sina spetsegenskaper på ett helt annat sätt än vad det gjort tidigare. Det kommer kanske inte i samma utsträckning gå att komma in med dålig form och svagt självförtroende och ändå leverera i det här landslaget.

Alla måste höja sig, och alla måste stanna där uppe.

Joakim Nilsson tar på sig Norges andra mål

Gick bort sig innan Haalands andra fullträff.