Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

Det kommer vara deras problem denna säsong

Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Vilka slutsatser kan man dra av ett derby i tredje omgången? 

Vi kan konstatera att AIK:s lyxoffensiv i sina bästa stunder är briljant. 

Och att Djurgårdens sena spetsvärvning är långt ifrån den huvudperson de vill se.

Trots en turbulent vinter med sjukdomar och skador som skapat frågetecken i lagbygget och tvingat den sportsliga ledningen att trolla med knäna har AIK kommit ut till synes starka på andra sidan. Och gjort precis vad man förväntat sig att de ska göra som förhandstippad titelkandidat. 

Till tonerna av högljudd supportersång och doften av pyroteknik vann man årets första allsvenska derby och Rikard Norlings lag har nu givit sig själva förutsättningarna att få fortsätta arbeta i någorlunda lugn och ro de kommande tajta matcherna.

 

LÄS MER: Daniel Sundgren om bilden och gesten mot Dif-fansen: ”Till hatarna” 

 

Det har inte sett perfekt ut. Defensiven ser inte alls så hundraprocentig ut som den tidigare gjort med Nisse Johansson på plats och den olyckliga skadan på Jesper Nyholm har tvingat in Daniel Sundgren i en mittbacksposition där han inte sett helt bekväm ut i alla situationer, men alltmer börjar hitta rätt.

Man har trots allt bara släppt in ett enda mål i allsvenskan än så länge, och att vara fortsatt obesegrade efter tre matcher när man bockat av både Malmö och Djurgården i spelschemat får ändå anses som en bra start i jakten på Lennart Johanssons pokal.

Dessutom framstår den helt nykomponerade offensiven under sina bästa stunder som allsvenskans vassaste.

 

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

 

Robert Lundström driver upp, Tarik Elyounoussi klackar elegant till Henok Goitom som frispelar en framstormande Rasmus Lindkvist som sätter 1-0 med fel fot.

Magiskt anfall - och redan där var det svårt att se hur Djurgården skulle lyckas svara.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Djurgården då? I och med segern i cupderbyt här på Friends arena för en månad sedan satte man stopp för spökhistorier och uttjatade frågor från mediehåll.

Men den här söndagen hade man inte mycket att sätta emot.

Bengalröken må ha skingrat sig snabbare den här gången, men Djurgårdens försvar såg ungefär lika tunt ut i de avgörande lägena. 

 

LÄS MER: Utvisad - då sågade han AIK-stjärnan: "Sorgligt för fotbollen” 

 

När Kerim Mrabti gick ut skadad redan i den trettonde minuten kunde AIK ta ledningen kort därefter och sedan kontrollera den första halvleken utan att för den sakens skull imponera.

25 sekunder in i den andra halvleken stod Jonas Olsson för ett avgörande misstag när han misslyckades med en rensning och bäddade för att Elyounoussi kunde utöka AIK:s ledning.

Och Özcan Melkemichel kunde inte göra annat än att klia sig i skägget och undra vad hans lag egentligen höll på med där ute.

Men det är trots tvåmålsförlusten inte defensiven som är och kommer att vara  Djurgårdens problem att lösa den här säsongen. 

Det är offensiven. 

Inte nog med att man kan tvingas klara sig utan Mrabti i flera veckor, och inte nog med att Yura Movsisyan enligt Melkemichel inte ens är i närheten av att vara i form för 90 minuter. När han till slut fick komma in i matchens slutskede åkte han ut i princip lika fort igen.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

På övertid satte han pannan mot Daniel Sundgrens huvud, och alldeles oavsett förstärkningar och eventuella provokationer från AIK-backens sida är det ingenting annat än totalt onödigt att ta ett rött kort i det läget. 

En så pass rutinerad spelare måste kunna hålla sig kall i det läget. 

 

LÄS MER: ”Han var bortglömd - mina tjejer hittade honom på Facebook” 

 

Särskilt när Djurgården, som efter vinterns poängspelarflykt förvisso har värvat och visat upp att de har en bredd i truppen - men ingen vidare spets. En konsekvens av att de väntade för länge med att lösa en anfallare, och till slut gick på en som lider brist på matchform.

Och det är tydligt att de behöver den produktive målskytten de värvat Movsisyan för att vara.

I form och på planen. 

 

LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!