Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Det går inte att stoppa Alexander Isak just nu

Foto: RODRIGO JIMENEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: RODRIGO JIMENEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ena gången räddar målvakten och nästa gång är det offside.

Skiter väl Alexander Isak i. 

Snart har han gjort två konstmål på två minuter och Copa del Rey är hans, ingen annans. 

Sju mål på fem matcher i den spanska cupen. Två av dem mot Real Madrid, laget som han för tre år sedan var nära att skriva på för. På Bernabeu, där hemmalaget inte hade förlorat på hela säsongen förrän nu. 

Det Alexander Isak sysslar med i Spanien just nu är ingenting annat än ett helt otroligt genombrott. Han har hamnat i precis rätt miljö och går från klarhet till klarhet i en ung trupp fylld av hunger och sund konkurrens. Som slåss om Europa-platser i ligan och som snart ska spela semifinal i inhemska cupen.

Borta mot Real Madrid tillhör den första halvleken Alexander Isaks och Martin Ödegaards lag. Efter att svensken testat ett stenhårt skott som Alphonse Areola inte kan hålla rullar norrmannen in returen mellan benen på honom och Real Sociedad leder med 0-1 i halvtid.

När Alexander Isak sedan nekas sitt första mål i matchen på grund av offside i den andra halvleken svarar han helt enkelt med två mål på två minuter kort därefter. 

Först en karatespark till 0-2 och sedan en smällkaramell upp i nättaket till 0-3. Minut 54 och 56. Som om det vore helt normalt att skämma ut Real Madrid bara så där

***

Just det. Minns ni statistiken från häromdagen? Att Isak gör ett mål var 100:e minut i Spanien? Det är ett mål var 90:e minut numera. 

Både Sergio Ramos och Marcelo, två världsspelare sedan ett antal år tillbaka, ser uppgivna ut efter 0-3. Och det är klart, vad ska de göra? Det går helt enkelt inte att stoppa den unge svensken just nu. 

Den kanske kan tyckas förenklat att koka ned en målskörd till hur många mål det är på hur många minuter, och sedan stå och vifta med det som någon typ av bevisföring för hur kompetent en spelare är. Och det är inte säkert att den här enskilda faktan berättar allt om hur bra Alexander Isak är. Men för den som inte ser honom spela, som inte ser spelförståelsen, passningarna, löpningarna och snabbheten som han dessutom har adderat till det hela. För den personen, som har missat allt detta, så bör statistiken i alla fall vara ett skäl till att börja kolla. För det är en helt otrolig säsong som Isak gör under sitt första år i Spanien.

***

För några år sedan fanns det, med ett kontrakt på bordet, flygbiljetter inköpta och hotell bokat hopp om en verklighet där Alexander Isak en dag skulle spela på Santiago Bernabeu, göra mål och publiken skulle sjunga hans namn.

Allt det där blev verklighet i dag, även om han inte spelade för hemmalaget. 

Och innan han blir utbytt hinner han även med att dra i väg en assist. Marcelo i ryggen, en passning rätt in i straffområdet där Mikel Merino står helt ensam, lämnad av ett för kvällen hopplöst Real Madrid-försvar att bara lägga in 1-4. 

Hemmalaget gör tre mål den här kvällen, men Real Sociedad vinner med 3-4 och det spelar egentligen ingen roll vilket lag som vinner cupen nu. Alla vet att den är Alexander Isaks.

Alexander Isak om missen - som kablades ut i tv