Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Det är klart han vill tjäna pengar

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Nyckelspelare har förlängt, en skyttekung har lämnat och en annan har kommit in. 

Det har varit lugn och ro i Djurgården sedan SM-guldet. 

Det kan mycket väl förändras nu.

När Djurgården under vintern har rustat för en säsong som regerande svenska mästare har det mesta flutit på som det ska. 

Jesper Karlström valde trots allt att förlänga sitt kontrakt. Man visste att allsvenska skyttekungen Mohamed Buya Turay skulle lämna efter säsongen och tacklade det genom att plocka in en annan före detta skyttekung i Kalle Holmberg. 

Dessutom hade Emir Kujovic anslutit redan under sommaren 2019. 

I stort sett är alltså guldtruppen intakt och man har inte stött på några konstigheter. Förrän nu. 

 

Marcus Danielson var en av fjolårets absolut bästa allsvenska spelare, i det mest stabila laget som fram tills nu har kunnat stoltsera med en sällan skådad stabilitet på väg in i kommande säsong. 

Både sportchefen och tränarduon har pratat om tryggheten i centrallinjen, från målvaktsposten, genom försvaret och upp på det centrala mittfältet. Alla har presterat på en jämn nivå, spelar bra ihop och ska få fortsätta göra det även 2020.

Men om Danielson lämnar finns det helt plötsligt ett frågetecken bra mycket större än vad man vill ha en dryg månad innan allsvensk premiär. 

Han förlängde så sent som i somras och trots att Djurgårdens framgångar snarare har kommit ur ett väldigt bra lagarbete än enskilda spelare som varit exceptionella har Danielson någonstans varit tryggheten förkroppsligad.

Vad händer utan honom? 

 

Det är viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt här. Om Danielson skulle välja att lämna är det inte direkt svårt att se varför. Det handlar om en kille som för inte alltför många år sedan extrajobbade på lager och övervägde att avsluta sin fotbollskarriär. Sedan kom det lilla genombrottet i Sundsvall, flytten till och framgångarna med Djurgården, kallelsen till landslaget, EM-kvalmatcherna och SM-guldet. Han fyller snart 31 år och ser kanske en sista chans att testa på livet som utlandsproffs, och framför allt att tjäna riktigt bra med pengar på sin fotboll.

Det är klart han vill ta den möjligheten. 

Dessutom lär Djurgården få in en hyfsad summa för mittbacken och de bör inte ha alltför svårt att locka till sig någon form av ersättare. Men det förändrar inte det faktum att det här kommer oväntat, och kan innebära grus i maskineriet. 

Utan lagkaptenen Danielson och med Erik Berg som ingen riktigt vet när han kan spela fotboll igen har man bara en riktigt pålitlig mittback i dagsläget.

Och helt plötsligt riskerar backlinjen att bli Djurgårdens mest sårbara lagdel.