Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Det är ju så Bajen har varit – full fart framåt

Hammarby slutar trea i allsvenskan efter 3-1 mot Elfsborg.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Ett allsvenskt avgörande med så många om och men kunde inte bara spelas av.

14 minuter in i sista omgången rådde total anarki i tabelltoppen.

Och för en stund visste alla på Tele 2 arena att det var möjligt för Bajen att bli härskare innan det var slut.

Ett till bredden fyllt Tele 2 arena med ett Hammarby som jagar SM-guld nere på planen var inte direkt tyst som det var. Helt plötsligt hade Norrköping gjort mål på Djurgården och ljudnivån nådde nya höjder. 2-0 bara en liten stund senare och helt ärligt allsvenskan, vad fan är det som pågår? 

Samtidigt som Djurgården ligger under med 2-0 i Norrköping leder Malmö med samma siffror i Örebro efter en kvart. Hammarby har fortfarande inte gjort mål efter 20 minuter och slarvar bitvis nere på Tele 2 arenas konstgräs. Dennis Widgren tappar en boll, Jeppe Andersen är inte tillräckligt bestämd i återerövringen, Häcken får hörna och Daleho Irandust testar skott utifrån. 

Hemmapubliken skriker framåt så fort en Hammarbyspelare rör bollen. För det är ju så det har varit den här säsongen, framåt. 

Och det är dessutom det enda som gäller i det här läget. 

Måste plötsligt skopa in mål

Efter 36 minuter av bra spel från Häcken och tveksamt dito från Hammarby viker Alexander Kacaniklic in i offensivt straffområde från höger och sätter 1-0.

Minuten senare dammar Vladimir Rodic av en överstegsfint och Peter Abrahamsson får tippa ut bollen till hörna. Hammarbyspelarna vet att guldet plötsligt är bra mycket närmre än vad det var för bara 40 minuter sedan, läktarna kokar fullkomligt över.

Två dagar innan matchen stod Stefan Billborn just på den här arenan och menade att det inte var tal om någon kamikaze-matchplan för att göra sex mål mot Häcken. 

Med en halvtimme kvar att spela är det precis vad de behöver.

Hammarby släpper till 1-1 direkt i inledningen av andra halvlek. Vare sig Darijan Bojanic eller Nikola Djurdjic lyckas hålla nere sina skott. Det gör dock Gustaf Nilsson, och på en annan arena även Sören Rieks och Markus Rosenberg. 

Helt plötsligt är det i stort sett övermäktigt många mål som behöver skopas in av hemmalaget på Tele 2 arena, men så länge Hammarby vinner matchen har Billborn menat att han är nöjd. 

Och varför skulle han inte vara det?

Inte konstigt att det inte räcker

Att Hammarby har spelat överlägset mest underhållande fotboll i år är ingen särskilt kontroversiell åsikt. Och det är inte helt oförsvarbart att mena att den säsongen som klubben har gjort hade varit förtjänt av ett SM-guld. 

De har slagit klubbens poängrekord i allsvenskan och hela seriens målrekord, Stefan Billborn och hans stab har fått ut i stort sett max av varenda spelare som gjort minuter för dem den här säsongen. Spelarnas formtoppar har avlöst varandra och när säsongens sista match är slut har Hammarby vunnit med 4-1 mot Häcken och inte förlorat en enda hemmamatch i år.

Men i en upplaga av allsvenskan som stundtals har känts omöjlig för någon att vinna är det trots allt inte konstigt att det inte räcker.

Djurdjic efter matchen: ”Bara att acceptera”

Nikola Djurdjic träffar Expressen efter matchen.