Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Det är faktiskt ganska otroligt hur det ser ut

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hammarby har misslyckats med mycket i år. 

Att utmana om guldet, att ta sig till gruppspel i Europa och att spelmässigt matcha de förväntningar som de byggt upp kring sig själva.

I dag lyckades de med en del innan de misslyckades med att försvara sin ledning in på sista minuten.

Abbe Khalili serverar en boll, Alexander Kacaniklic skjuter, Tommi Vaiho räddar och Muamer Tankovic gör 1-0 på returen. Det såg länge ut att bli matchens enda mål, men eftersom det här är en säsong då alla verkar kunna göra allt och ingenting samtidigt så blev det ingen trepoängare åt något håll i det här derbyt.

Jesper Nyholm räddade poäng åt Djurgården i slutminuterna och precis som inför matchen är det så att utan att någon riktigt förstår hur det är möjligt så har faktiskt både Hammarby och Djurgården chans att ta Europaplats.

* * *

Man är nästan trött på att tjata om hur ingenting är som vanligt, men saken är den att det är omöjligt att inte reflektera över det när man är en av få människor som får vara på plats på en ödslig arena under ett Stockholmsderby. Och det man kommer fram till är att det faktiskt inte är kul för någon när saker och ting är så här. När publik, stämning, uppladdning och allt som överhuvudtaget är svensk fotboll saknas på vad som ska vara en av årets hetaste matcher. Ännu mer så med det tabelläge som råder för tillfället.

Men trots avsaknaden av allt det där som man aldrig kommer ta för givet igen efter att allt det här är över så saknas inte grinighet och derbykänsla på planen när Hammarby och Djurgården möts. 

Spelare åker i backen, mindre väl valda ord skriks och det är tydligt att båda lagen vet om vad en seger här betyder, vilken mental skjuts det ger i vad som har alla förutsättningar att bli en smått osannolik jakt på topp tre-placeringarna resten av säsongen. 

För det är faktiskt ganska otroligt hur tabellen har blivit i år.

* * *

Ett litet urval av hur det låg till inför helgens omgång: Norrköping gick nio matcher från slutet av juli till mitten av september med bara en enda trepoängare och låg ändå tvåa. Djurgården hade fem matcher utan seger och en plats näst sist i formtabellen, femma i den verkliga. Hammarby har misslyckats med det mesta av det som förväntades av dem inför säsongen och Malmö hade efter 22 omgångar lika många poäng som i fjol, men låg nu etta med åtta poäng tillgodo i stället för trea som vid samma tidpunkt förra säsongen.

Allt det här gör att mer eller mindre hälften av lagen i serien ligger poängmässigt nära de tre platserna som ger Europaspel till nästa år med sju matcher kvar av säsongen. Hammarby hade så klart behövt segern mot Djurgården lika mycket som Djurgården hade behövt den mot Hammarby, men att den uteblev behöver uppenbarligen inte nödvändigtvis fälla dem.