Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

Den som missar står inför ett enormt misslyckande

Vad är väl ett Londonderby på fel sida av den engelska fotbollens mest slitsamma period på säsongen? 

Det kan vara tråkigt, stillastående, långsamt… Och en av säsongens mest underhållande fotbollsmatcher.

Och nu blir resten av våren en viktig Champions League-jakt för samtliga topplag.

En månad lång matchorgie är slut (nåja, FA-cupen i helgen och Spurs-West Ham släpar till i morgon) för Premier League-lagen. Mellan den 2 december och den 3 januari har både Arsenal och Chelsea spelat tio matcher. Det är det förvisso fler lag som har gjort, men de här två avslutade med ett derby. En match som betyder väldigt mycket, av många anledningar. 

Och som visade sig erbjuda mycket mer än förväntat.

Vi är precis i slutet av en period då det känns som att de flesta lagen i Premier League mest bara kämpar för att överleva. Men det är inte bara den mest hektiska perioden av säsongen, utan även den mest traditionstyngda i den engelska fotbollen. Och den senaste veckan har jag inte kunnat låta bli att återigen undra - till vilket pris?

The same procedure as last year?

The same procedure as every year.

Debatten kring huruvida det är värt att låta klubbarna spela sönder sina trupper under december månad, vad det gör med kvaliteten och för vems skull man egentligen envisas med att hålla på så här förs varje år. Både här, i England och säkerligen även i andra länder där man håller Premier League högt.

De två senaste omgångarna har inte direkt kryllat av vare sig underhållande eller högkvalitativa matcher. Det har mest handlat om att spela av minuterna och se till att ta de poäng man kan ta. De poäng man orkar ta. 

Men oavsett vad jag, du eller någon annan tycker och tänker kring ämnet är jag ganska säker på att vi om ett år kommer föra samma diskussion igen. 

 

För sedan kom matchen mellan Arsenal och Chelsea, och vände upp och ner på allt jag gått runt och tänkt på de senaste dagarna.

En öppen, fartfylld och underhållande match.

Bara ett par minuter efter att Calum Chambers lät Alvaro Morata springa fri mot mål för att  missa brutalt kom Alexis Sanchez in i motsatt straffområde och satte bollen i dubbelstolpe innan Thibaut Courtois kunde plocka upp den.

Sedan följde en kavalkad av skott, chanser och halvchanser, men inga mål. 

Den andra halvleken följde samma tema, och i den 63:e minuten sköt Jack Wilshere på ett föredömligt sätt 1-0 till Arsenal, bara fyra minuter innan Chelsea skull få en tveksam straff som Eden Hazard förvaltade väl och kvitterade på.

Sedan ännu fler chanser, ännu mer underhållning. 

Och ännu fler mål. 

Marcos Alonso gjorde 1-2 till Chelsea i den 84:e minuten, och Arsenal kvitterade i den 92:a. Hur Alvaro Morata sedan lyckades sätta bollen rakt på Petr Cech och misslyckas med att få bollen i nät ännu en gång övergår mitt förnuft.

Men matchen slutade 2-2.

 

Nu kliver vi in i en vår där alla fem topplag bakom Manchester City kommer göra allt för att inte missa en av de tre återstående Champions League-platserna till nästa säsong.

Det skiljer åtta poäng mellan United på andraplats och Arsenal på sjätteplats (i morgon kan Spurs vid vinst krympa avståndet mellan andra- och femteplats till endast fyra poäng) och den närmsta tiden kommer varje match betyda någonting extra. Varje vunnen poäng kommer att vara avgörande, och varenda förlorad sådan kommer att kunna ge förödande konsekvenser. 

Så där som det egentligen alltid är, men som blir ännu mer påtagligt ju närmre maj vi kommer. Särskilt när inget av de sex topplagen i ligan har några egentliga ursäkter för att missa Champions League den här säsongen.

Det finns inga anledningar till varför de som tog platserna förra året skulle ramla bakåt i år, och det finns inga ursäkter om de som inte tog platserna förra året inte skulle ta ett par kliv framåt. 

Där finns inga nytillträdda tränare, helt nykomponerade trupper eller andra omständigheter som ska kunna ursäkta. 

Och oavsett vilka som till slut står utanför Champions League kommer det vara ett enormt misslyckande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!