Therese Strömberg

Den som missar står inför ett enormt misslyckande

Publicerad

Vad är väl ett Londonderby på fel sida av den engelska fotbollens mest slitsamma period på säsongen? 

Det kan vara tråkigt, stillastående, långsamt… Och en av säsongens mest underhållande fotbollsmatcher.

Och nu blir resten av våren en viktig Champions League-jakt för samtliga topplag.

En månad lång matchorgie är slut (nåja, FA-cupen i helgen och Spurs-West Ham släpar till i morgon) för Premier League-lagen. Mellan den 2 december och den 3 januari har både Arsenal och Chelsea spelat tio matcher. Det är det förvisso fler lag som har gjort, men de här två avslutade med ett derby. En match som betyder väldigt mycket, av många anledningar. 

Och som visade sig erbjuda mycket mer än förväntat.

Vi är precis i slutet av en period då det känns som att de flesta lagen i Premier League mest bara kämpar för att överleva. Men det är inte bara den mest hektiska perioden av säsongen, utan även den mest traditionstyngda i den engelska fotbollen. Och den senaste veckan har jag inte kunnat låta bli att återigen undra - till vilket pris?

The same procedure as last year?

The same procedure as every year.

Debatten kring huruvida det är värt att låta klubbarna spela sönder sina trupper under december månad, vad det gör med kvaliteten och för vems skull man egentligen envisas med att hålla på så här förs varje år. Både här, i England och säkerligen även i andra länder där man håller Premier League högt.

De två senaste omgångarna har inte direkt kryllat av vare sig underhållande eller högkvalitativa matcher. Det har mest handlat om att spela av minuterna och se till att ta de poäng man kan ta. De poäng man orkar ta. 

Men oavsett vad jag, du eller någon annan tycker och tänker kring ämnet är jag ganska säker på att vi om ett år kommer föra samma diskussion igen. 

 

För sedan kom matchen mellan Arsenal och Chelsea, och vände upp och ner på allt jag gått runt och tänkt på de senaste dagarna.

En öppen, fartfylld och underhållande match.

Bara ett par minuter efter att Calum Chambers lät Alvaro Morata springa fri mot mål för att  missa brutalt kom Alexis Sanchez in i motsatt straffområde och satte bollen i dubbelstolpe innan Thibaut Courtois kunde plocka upp den.

Sedan följde en kavalkad av skott, chanser och halvchanser, men inga mål. 

Den andra halvleken följde samma tema, och i den 63:e minuten sköt Jack Wilshere på ett föredömligt sätt 1-0 till Arsenal, bara fyra minuter innan Chelsea skull få en tveksam straff som Eden Hazard förvaltade väl och kvitterade på.

Sedan ännu fler chanser, ännu mer underhållning. 

Och ännu fler mål. 

Marcos Alonso gjorde 1-2 till Chelsea i den 84:e minuten, och Arsenal kvitterade i den 92:a. Hur Alvaro Morata sedan lyckades sätta bollen rakt på Petr Cech och misslyckas med att få bollen i nät ännu en gång övergår mitt förnuft.

Men matchen slutade 2-2.

 

Nu kliver vi in i en vår där alla fem topplag bakom Manchester City kommer göra allt för att inte missa en av de tre återstående Champions League-platserna till nästa säsong.

Det skiljer åtta poäng mellan United på andraplats och Arsenal på sjätteplats (i morgon kan Spurs vid vinst krympa avståndet mellan andra- och femteplats till endast fyra poäng) och den närmsta tiden kommer varje match betyda någonting extra. Varje vunnen poäng kommer att vara avgörande, och varenda förlorad sådan kommer att kunna ge förödande konsekvenser. 

Så där som det egentligen alltid är, men som blir ännu mer påtagligt ju närmre maj vi kommer. Särskilt när inget av de sex topplagen i ligan har några egentliga ursäkter för att missa Champions League den här säsongen.

Det finns inga anledningar till varför de som tog platserna förra året skulle ramla bakåt i år, och det finns inga ursäkter om de som inte tog platserna förra året inte skulle ta ett par kliv framåt. 

Där finns inga nytillträdda tränare, helt nykomponerade trupper eller andra omständigheter som ska kunna ursäkta. 

Och oavsett vilka som till slut står utanför Champions League kommer det vara ett enormt misslyckande.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag