Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

De visade mer än vad United gjort på ett år

Foto: JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Mikel Arteta har tagit sin första seger efter tre försök. 

Gemensam nämnare vid ett kryss, en förlust och en seger är den tydliga spelidén.

Den här matchen var en uppvisning i hur viktig den är.

Arsenal får ett anfall efter åtta minuter. Efter styrningshjälp från försvarare på Alexandre Lacazzettes passning kommer Nicolas Pepé helt fri och kan stänka in 1-0. 

Att Manchester United oftast inte kan försvara vet vi sedan tidigare, men vi måste faktiskt prata om Arsenal. Sedan Mikel Arteta tog över har det, trots kort tid, varit alldeles uppenbart att han har en tydlig filosofi och spelidé. Han vet vilken väg han vill föra in Arsenal på och med vilka medel han vill göra det.

Och den här matchen var ett tydligt exempel på vad en vettig tränarrekrytering kan betyda för ett lag.

***

Det raljeras om att allt Arteta kan, vet och vill kommer från Pep Guardiola. Och när man ser hans Arsenal är det är så klart tydligt var han har fått sin tränarutbildning och att han vill jobba på precis samma sätt även på egna ben.

Spelarna vittnar om ett intensivt taktiskt arbete de senaste veckorna, och det är svårt att säga någonting annat än att det faktiskt ser bra mycket ljusare ut för Arsenal nu än vad det någonsin gjorde med samma material under Unai Emery. 

Mot Chelsea innan nyår såg man ett hårt arbetande och, kanske ännu viktigare, sammanhängande mittfält där både Lucas Torreira och Matteo Guendouzi helt klart har plockat upp någonting som de aldrig riktigt lyckades få tag i under Emery. 

Mot United ser Nicolas Pepé ut som en helt annan spelare än den man har vant sig vid att skaka lite på huvudet åt att Arsenal gav så mycket pengar för. 

Som lag tar de tag i matchen på Emirates, styr den dit de vill och håller i bollen. De försöker bygga anfall och dra nytta av de svagheter som motståndet erbjuder dem. 

I halvtid står det 2-0 efter att David De Gea har misslyckats med att vara målvakt på ett vettigt sätt, och det är precis de individuella svackorna som inte syns på samma sätt i Arsenal längre. 

***

Arsenal vinner också med 2-0 när de uppträder som ett lag där alla jobbar tillsammans med en tydlig tanke om hur fotboll ska spelas, och det var längesedan Arsenal såg ut så. Ja, det har bara gått tre matcher under Arteta, det finns fortfarande en del frågetecken och det är en bit kvar innan man kan prata om att vara på väg mot någonting stort på riktigt. Men det finns ändå många anledningar att se positivt på framtiden om man är Arsenal-supporter.

Detsamma gäller inte för United, drygt ett år in i Ole Gunnar Solskjaers arbete.

Den typen av motstånd som Arsenal är på väg att bli brukar vara bra för Manchester United att möta. För det enda vi egentligen vet om Solskjaers United är att de behöver ytor att ställa om på och att de har livsfarliga spelare där framme som är redo att hugga när tillfälle ges. 

Men får de inte de ytorna står de ofta helt handfallna, utan ett vettigt grundspel och egna idéer. I dag var United inte bra alls, vilket kanske fick Arsenal att se ännu bättre ut än vad de var. Men en sak är ändå säker.

Att så tydligt som Arsenal visade i dag vad de vill med sitt spel har United inte gjort en enda gång under Ole Gunnar Solskjaer.