Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

De fick Juventus att se ut som ett korplag

Foto: ALESSANDRO DI MARCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO/SIPA USA/IBL SIPA USA

Först var det Bayern München som var ur form, sedan Real Madrid som hade sin sämsta säsong på länge.

Juventus skulle å andra sidan vinna det här i år.

Men sensationen från Amsterdam ville annat. 

Det blir alltid precis som man har tänkt sig och ingenting är intressant längre. Ungefär så har det låtit när Champions League de senaste säsongerna har dominerats av precis samma lag år ut och år in.

Och när man bara har gått och väntat på att det förutsägbara gruppspelet ska ta slut så att det något mindre förutsägbara men fortfarande ganska ospännande slutspelet kan dra i gång har det känts som att den här turneringens magi försvunnit alltmer för varje upplaga som passerat.

Då är det skönt att ett gäng barn från Amsterdam kliver in och slår en på käften. 

***

Manchester United vände ett tvåmålsunderläge mot PSG på bortaplan, Porto tryckte dit Roma, Juventus visade att det inte är över förrän det är över mot Atlético Madrid och Ajax fullkomligt spelade ut Real Madrid på bortaplan.

Champions League-våren 2019 har på många sätt varit spännande och uppfriskande, men vi måste ändå bromsa till vid Ajax.

För det är trots allt holländarna som har stått för de stora skrällarna, givit många av oss Champions League-glädjen tillbaka och tagit sig till en semifinal i turneringen för första gången på 22 år.

De vägrade förlora mot Bayern München i gruppspelet och de åkte till Santiago Bernabéu i åttondelsfinalen och lyckades efter en 2-1-förlust på hemmaplan fullkomligt spela ut Real Madrid på bortaplan.

Det kan tyckas enkelt att hitta halvdana ursäkter som lyder någonting i stil med att Bayern gjorde en svag höst överlag och att Real Madrid har haft sin mest kaosartade säsong på väldigt länge.

Men Juventus? De skulle ju vinna i år. De har toppat en av Europas bästa trupper med en av världens bästa spelare och här finns inga som helst bortförklaringar eller ursäkter att dra.

De bara väntar på att det ska bli matematiskt klart med Serie A-titeln och de har till och med vilat flera av sina spelare inför den här matchen. 

Ändå lyckas Ajax få dem att se ut som ett korplag på sin egen hemmaplan. 

*** 

Det är mycket som är sensationellt i sammanhanget modern fotboll när man kollar på detta Ajax. De har haft mod att investera mycket tid och förtroende i sina unga spelare, deras lagkapten är fortfarande tonåring och de kliver ut i match efter match och uppträder lika självklart som Barcelona gjorde när de var som bäst, som Manchester City gjorde i Premier League i fjol bara för att ta två exempel som ligger nära till hands. 

Ajax är fortfarande en klubb som blir av med sina största talanger tidigt. Frenkie De Jong är redan klar för Barcelona och oddsen på att Matthijs de Ligt blir kvar över nästa säsong är skyhöga. Men innan dess ska de spela semifinal i Champions League och nu går det inte att blunda för det faktum som trots allt har utkristalliserat sig under de senaste månaderna.

Ajax är inte här på chans och de är inte på något sätt att betrakta som en underdog längre. 

Det är välbalanserade, de är fyllda av självförtroende och deras yngsta spelare sätter förmodligen skräck i precis alla de möter.