Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

De behöver klara sig utan Messi redan nu

Kulusevskis första mål i Juventuströjan
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Efter många om och men blev det ingen flytt för Lionel Messi den här sommaren. 

Men trots att han är kvar i Barcelona så känns det nästan som att de kommer att behöva klara sig utan honom. 

FC Barcelona har under det senaste decenniet blivit FC Lionel Messi. Han är klubben personifierad på så många sätt, han är världens bästa spelare och har givits makt att styra och ställa ganska mycket hur han vill i klubben han kom till som 13-åring. 

Och även om han flera gånger har ropat varg och sagt att han ska lämna, så var det annorlunda den här sommaren. De allra flesta tycks vara överens om att det var på riktigt, det handlade inte om löneförhöjning eller kontraktsförlängning den här gången. 

Han ville bort, och det märks även på fortsatta uttalanden efter att det blivit klart att han blir kvar. Och känslan är att Barcelona trots allt inleder sin första säsong på väldigt länge utan honom i dag.

Öppet kritiserat ledningen

När det blev klart att Messi trots allt stannar i Barcelona, i alla fall fram tills kontraktet går ut nästa sommar, gav han sin syn på situationen. Eller i alla fall delar av sin syn på den. Han pratade om att fjolåret var tufft för honom, att han funderade över att hitta nya ambitioner och att han faktiskt ville aktivera den klausul i hans kontrakt som säger att han kan lämna gratis. Men det blev inte så eftersom han inte ville dra klubben inför rätta när han och presidenten Josep Maria Bartomeu var oense om huruvida hans besked kom för sent eller inte. 

Att just Messis och Bartomeus relation inte är den bästa är ett milt konstaterande. Presidenten har anklagats för att ha anlitat ett företag med syfte att sprida negativa kommentarer om Messi på sociala medier, och spelaren har flera gånger öppet kritiserat sättet som klubben styrs på under Bartomeu.

Listan över anledningar till varför Messi ville lämna under sommaren kan förmodligen göras lång, och som om det inte vore nog med att han själv inte lyckades flytta så har hans bästa kompis nu tvingats göra det.

Ignorerade relationen till Suarez

När Ronald Koeman kom in som ny tränare efter att Quique Setién fick gå sägs det att han mer eller mindre redogjorde för Lionel Messi tämligen omgående att alla hans privilegier tar slut här och nu. Bland annat genom att han helt ignorerade världsstjärnans relation till Luis Suarez när han bad honom att se sig om efter en ny klubb.

Ni vet när man lagar mat och det kokar över till den grad att en kladdig sörja bränns fast på spisen och man känner ”nej, det här går inte att rädda?”. Så känns situationen med Messi i Barcelona när han syrligt går ut och säger att ingenting förvånar honom längre i samband med omständigheterna kring Suarez flytt.

Och det har alltid varit så att det kommer att komma en tid då FC Lionel Messi måste gå tillbaka till att vara FC Barcelona igen. Kanske är den tiden i viss mån kommen nu, och kanske är det oundvikligt att stora steg mot det tas redan den här säsongen. Men det är ett misslyckande för Barcelona att det har skett så knöligt som det har gjort.

För även om Messi är kvar och kommer att spela i Barcelona den här säsongen, så är det svårt att inte undra: Hur motiverad är han i en klubb som han alldeles uppenbart vill bort ifrån, där han är osams med mer eller mindre alla i maktposition och som han inte har några som helst problem med att öppet kritisera bara dagar innan tävlingssäsongen börjar?