Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

De är bättre än United på i stort sett alla sätt

Foto: JON SUPER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER POWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Två identitetsfamlande lag. 

En tydlig skillnad. 

För Barcelona räcker det att vara överlägset i en kvart.

Ingen har missat att United har flugit högt sedan tränarbytet i december. Lika få får man anta att de som har missat att de varit inne i något av en formdipp de senaste veckorna är. Inga konstigheter sett till omständigheterna, men likväl ett uselt tillfälle att möta Barcelona i en Champions League-kvartsfinal. 

Särskilt om man vill försöka bevisa att man faktiskt är på väg att hitta tillbaka till sig själva.

***

Man kan diskutera huruvida Barcelona är ett lag som delvis har tappat sin identitet under Ernesto Valverde, om spelet verkligen är vad det har varit och enligt många ska vara. 

Men hur man än vrider och vänder på det så är de fortfarande helt överlägsna när de gästar Old Trafford.

I alla fall en stund - och det räcker.

I den första halvleken äger de bollinnehavet, innan målet de gör efter en knapp kvart slår de 48 passningar inom laget och varenda Barcelona-spelare rör bollen på vägen.

Messi står för förarbetet och slår inlägget, Luis Suarez drar av skottet och Luke Shaw styr in den.

Och sanningen är att oavsett vad delar Barcelona ut fotbollslektioner år efter år, men ingen verkar någonsin lära sig någonting. 

***

Och det är ju inte bara Barcelona här som anklagas för att ha tappat sin identitet.

Manchester United har som bekant famlat i mörkret och försökt hitta sig själva i några år nu och det är först under de senaste månaderna som man egentligen har kunnat se glimtar av det som varit (och återigen, ska vara?). 

Ole Gunnar Solskjaer har lockat fram flera av de sakerna som supportrarna har saknat och fungerat som José Mourinhos totala antites. Men även om man kan argumentera för att matchbilden som utspelar sig mot Barcelona trots allt inte är helt dum eftersom truppen Solskjaer har till sitt förfogande fungerar bra när de får gå på omställning, så kanman också argumentera för att United inte ska vara så här passivt på hemmaplan.

Marcus Rashford hotar ett par gånger i första halvlek, men han är å andra sidan den ende som gör det under den första halvtimmen.

Därefter kommer United in mer i matchen och de inleder den andra halvleken klart bättre än den första. De känns vassare framåt, de lyckas störa Messi bakåt genom att gå fem mot en hela tiden. 

Men det känns ändå aldrig som att Barcelona behöver vara rädda.

***

Barcelona är bättre än Manchester United på i stort sett alla sätt i nuläget, och att förlora med 1-0 är ingen skam även om det så klart svider att åka till Camp Nou nästa vecka med det resultatet i ryggsäcken.

Det man dock får konstatera är att det United som under Solskjaers första månader hyllades för att vara på väg att hitta tillbaka till sin identitet ser ut att ha släckt lampan igen de senaste veckorna.

Och då är en kvartsfinal mot Barcelona en högst otacksam uppgift.