Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

Då ser de ut som ett av allsvenskans bästa lag

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Ensam serieledning efter fem omgångar följt av en jobbig period med två derbyförluster och en haverimatch. 

Men efter det har Djurgården tagit tre raka segrar och hittat tillbaka till att inte låta sig övervinnas av sina sämre perioder.

Mohamed Buya Turay sprang offside, Astrit Ajdarevic sköt över och Tesfaldet Tekie drog en frispark rätt i muren.

Ajdarevic slog sedan en ypperlig passning mot Ring som på något sätt misslyckades med att få bollen på mål. Sekunderna efter var det 1-0 till Östersund när Tekie sköt med vänstern.

Det var de första tjugo minuterna på Tele 2 arena.

Spelmässigt ägde Djurgården bollen fram till Östersunds ledningsmål. De styrde tempot och fick till sitt passningsspel. De vann dessutom tillbaka varje boll de tappade och lät inte motståndarna göra för mycket väsen av sig. Så långt allt enligt plan.

Motståndet spelade upp sig något efter kontringen som ledde till mål, Djurgården såg ointresserat och ofokuserat ut en kort stund. Men efter att alla hade varit skadade i några minuter bjöd Ajdarevic på sin tredje briljanta passning för dagen och assisterade Ring som skickade in kvitteringen i bortre.

Och med hjälp av fem minuters tillägg kunde man dessutom gå till halvtidsvila i välförtjänt ledning efter att Jacob Une Larsson bufflat in 2-1.

Den andra halvleken var inte riktigt lika självklar från Djurgårdens sida. Men att man inte lyckas dominera hela matcher spelar mindre roll när man har en annan minst lika viktig egenskap.

De har tacklat sin formsvacka

I början av säsongen fick man med sig poängen trots att matcherna ofta gick att dela upp i tydliga perioder av bättre och sämre prestationer. Mot Helsingborg tappade man precis allt i andra halvlek och mot AIK förlorade man trots det som man själva anser vara sin bästa halvlek första 45. 

Men därefter hände någonting och Djurgården hittade tillbaka till sig själva. 

Seger borta mot Falkenberg och mot Elfsborg lyckades man övervinna en kaosartad tillställning. När man sedan tog emot Östersund provade man en trebackslinje och spelade Ajdarevic från start i en mer offensiv än defensiv roll, val som på mer än ett sätt föll väl ut.

Och med en match kvar till sommaruppehållet är det svårt att argumentera för någonting annat än att Djurgården har tacklat sin formsvacka på bästa sätt. 

Utan tvekan ett av allsvenskans bästa lag

Ajdarevic gör sin bästa allsvenska halvlek i Djurgårdströjan första 45 den här söndagen, Jacob Une Larsson är både stabil bakåt och högst bidragande framåt. Och trots delvis upprepade mönster, ett missat friläge och en skarvnick i utsidan av stolproten vinner man till slut med 3-1 efter ytterligare ett fint kombinerat anfall och Rings andra mål för dagen.

När de spelar som bäst spelar de riktigt bra. De behåller både boll och lugn, hittar vägar framåt och passningsspelet klaffar.

Då ser de utan tvekan ut som ett av allsvenskans bästa lag. 

Det är kontinuiteten över hela matcher som har varit frågetecknet under våren. Ett frågetecken som Djurgården har hittat tillbaka till att övervinna varje gång det behövs.