Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Therese Strömberg

Comebacken blev inte värdig Zlatan

Foto: LUIS VIEIRA / AP TT NYHETSBYRÅN

Milans Champions League-comeback är ungefär vad man hade kunnat vänta sig.

Zlatans blev en som inte är värdig hans karriär, men som till skillnad från vad ganska mycket annat har varit ändå är begriplig.

Två matcher, två förluster. Milans inledning i Champions League hade inför den här matchen varit ungefär vad man hade kunnat förvänta sig att den skulle vara efter att de varit frånvarande i sju år och precis kanske börjat ta sig in på upploppet mot att bli den typ av klubb som man en gång var. Därför var den här tredje matchen så viktig. Det är Porto man rimligtvis slåss om tredjeplatsen med, och även om Europa League inte är i närheten av vad Champions League är så är det en chans till en titel. Och det börjar bli dags för Milan att vinna en. Kanske allra främst dags för Zlatan att i alla fall komma så nära det där avslutet han vill ha på sin karriär som det går när det trots allt inte bara är han själv som skriver manuset längre. 

* * *

Skotten viner mot Milans mål i inledningen av den första halvleken, och det är få saker som skvallrar om att det här är ett lag som ligger tvåa och fortfarande inte har förlorat i ligan efter åtta omgångar. Zlatan har spelat 43 minuter fotboll sedan i maj och att han skulle ha mer än så i sig den här kvällen var det ingen som trodde. I stället får Olivier Giroud ge sig på konstsparksförsöken innan det som alla väntat på sker med en dryg halvtimme kvar.

Det förändrar inte det faktum att Milan har förtvivlat svårt att behålla bollen, att få till etablerat spel, att egentligen ens skapa målchanser. Och det finns så klart flera förklaringar till det. En är att det inte bara är Zlatan som har varit frånvarande de senaste veckorna, att nyckelspelare har dragit på sig skador och sjukdomar på löpande band. En annan förklaring är att vikten av erfarenhet i de här sammanhangen inte ska underskattas, och när man inte har tillräckligt av den varan hamnar man i underläge mot Porto med 25 minuter kvar att spela. Och efter det lyckas man knappt ge sig själva en ärlig chans att ta en enda poäng. Tre matcher, tre förluster.

Det här är inte en Champions League-comeback som är värdig Zlatans karriär. Men det har å andra sidan inte mycket annat av det som skett de senaste månaderna varit heller.

* * *

Att han åker på skador, att det tar allt längre tid för honom att komma tillbaka från dem, och att det uppstår nya längs vägen är inte konstigt. Det är helt ärligt fullt normalt, killen har fyllt 40 år och spelat fotboll professionellt i drygt hälften av dem. Problemet är att vi har vant oss vid en verklighet där ingenting är normalt när det kommer till Zlatan. Allt är, eller har i alla fall varit motsatsen. Det har ofta varit ofattbart, oförklarligt, rentav onormalt. Men inte nu längre.

Efter den här matchen är han tydlig med att det kommer att ta några inhopp till innan han är tillbaka helt, och för några veckor sedan uttryckte han något så ovanligt som att han inte är någon superman, att han måste lyssna på kroppen. Det låter som att han har börjat acceptera att verkligheten så som den enligt all logik ska vara har börjat komma i fatt honom. 


ANNONS: Streama UEFA Champions League - bara på Telia och C More