Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Therese Strömberg

Chansning eller genidrag? Lite av båda, ser det ut som

Vinicius Jr och Matthijs de Ligt slåss om bollen. Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Vinicius Junior värvades av Real Madrid som 16-åring i princip helt utan erfarenhet av seniorfotboll. 

En enorm chansning, eller ett sällan skådat genidrag? 

Lite av båda som det ser ut just nu.

När Zinedine Zidane tackade för sig efter två och ett halvt år av troféregn och Cristiano Ronaldo bestämde sig för att flytta till Italien anade man en oro i Real Madrid-led. Vad skulle det här innebära? Vilken riktning skulle det ta?

Det skulle visa sig innebära en tränarrekrytering som skakade det spanska landslaget mitt under ett brinnande världsmästerskap och riktningen skulle ganska snart peka nedåt.

Julen Lopetegui in, tre raka ligasegrar, sedan var kanten mot stupet helt plötsligt rakt framför näsan på marängerna. 

En trots allt stark trupp fick inte ut särskilt mycket alls, en tidigare så hyllad tränare var hjälplös, och mitt i allt stod en 18-åring som prioriterades som ett framtidslöfte snarare än en nutidslösning.

Kanske inte så smart, med facit i hand.

 

Ajax sätter fart redan från första sekunden i Amsterdam. Med ett urvrål från läktarna och fart under fötterna rullar de upp Real Madrid gång på gång. 

I den 38:e minuten sitter bollen i nät, ett mål som förvisso döms bort men som ändå berättar en hel del om vilka som bestämmer i den här första halvleken (utöver VAR-domarna alltså).

De få gånger som Real Madrid anfaller finns det en spelare som sticker ut.

Han dribblar fram på kanten, viker in, testar skott. Dribblar fram igen, söker Bale och Benzema.

Han är 18 år gammal och i den andra halvleken serverar han Karim Benzema bollen som i slutänden innebär seger.

Han är 18 år gammal och har givit sitt lag hopp igen.

 

Med tandställningen gnistrande i munnen och med hela familjen bakom sig rullade han in i Madrids finaste områden i somras. Och han har gått från att som 16-åring betraktas som en högst osäker värvning till att som 18-åring vara spelaren som Real Madrids anfallsspel ofta står och faller med i inledningen av 2019.

Under Lopetegui fick Vinicius Junior tolv ligaminuter. 

De kom i en kryssmatch mot Atletico Madrid och i en förlust mot Deportivo Alaves. Att tränaren skulle få gå var oundvikligt, att nästa skulle behöva börja testa Vinicius likaså. 

För den prislappen, med de förväntningarna. Det är omöjligt att bara avfärda en sådan spelare som någon som är tänkt för framtiden, som inte är redo än. 

Och när Real Madrid låg på en niondeplats, ingenting tycktes fungera och man nyligen hade förlorat med 5-1 mot Barcelona var det dags att vara redo helt enkelt. 

 

När en storklubb går igenom förändringar som leder till negativa trender behövs någonting för att bryta av. För vissa klubbar är det ett tränarbyte, för andra en värvning. Real Madrid gjorde tränarbytet, men det känns ändå som att det är någonting annat som symboliserar den här säsongens vändning mer.

527 ligaminuter, 557 cupminuter, 199 Champions League-minuter, elva assist och tre mål senare står det klart och tydligt att Vinicius är precis vad Real Madrid behöver just när de behöver det som mest.

Han är både ett framtidslöfte och en nutidslösning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!