Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Therese Strömberg

Blev AIK avslängda från guldtåget nu?

AIK tar ledningen – Levi kvitterar för Elfsborg
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

AIK har hittat sätt att vinna även när de har sett ut att inte klara av det.

Men trots en sen anstormning var poängtappet till slut ett faktum mot Elfsborg, och nu avgör resten av omgången huruvida guldtåget accelererar i väg eller inte.

Med några få omgångar kvar, fyra lag med i titelracet och bara ett guld att spela om handlar det om att vinna varje match. Kanske till varje pris. 

När AIK:s spel inte stämmer och viktiga spelare saknas har de ändå hittat sätt att vinna på.

Mot IFK Göteborg var det fantastiska räddningar från Oscar Linnér och en omdiskuterad straff. 

Mot Elfsborg såg det ut som att Henok Goitom hade klivit fram när AIK behövde det som mest och säkrat en fortsatt biljett på guldtåget.

I stället kan de faktiskt stå med ena foten ute på perrongen nu.

 

För någon vecka sedan var det någon som sa ”när gjorde AIK en bra match senast?” och det är faktiskt en relevant fråga. Efter förlusten mot Hammarby pratade spelarna om att de inte kommer upp i nivå, efter 1-0-segern mot Göteborg i veckan var det flera som helt och totalt sågade lagets oförmåga att få ut särskilt mycket alls av sitt spel. 

”En riktig jävla skitfotboll” kallade Rikard Norling det för.

Och så har det sett ut i fler än bara de nyss nämnda matcherna den här säsongen. Så såg det ut under långa stunder mot Elfsborg också. 

När man var liten och spelade fotboll ute på skolgården var det nästan alltid någon cool kille som avbröt indelningen av lag för att ropa ”vi kan spela alla mot mig” bara för att han ville skryta om hur bra han var.

Jag tror inte att Per Karlsson hade bett om det inför AIK:s match på Borås Arena, men ändå var det så det blev i första halvlek där ute.

AIK jagade boll, någon drog i en motståndare och Elfsborg hade ett skott i ribban. 

Det var väldigt mycket alla mot Per Karlsson.

 

En del saker som AIK gjorde i den andra halvleken bröt av i det annars trögt flytande och frustrerade spel som återigen tog sig uttryck på planen. Hörnvarianten med Robert Lundström med drygt tjugo minuter kvar var en av dem, Henok Goitoms mål i den 75:e minuten givetvis en annan. 

Men helt plötsligt var det rörigt i eget straffområde, inte ens Per Karlsson kunde rädda dagen när han såg bollen rulla mellan benen på sig själv och Jonathan Levi hade gjort 1-1.

Om det gick att argumentera för att Henok Goitom inte skulle ha fått straff i förra omgången gick det helt klart att argumentera för att Anton Salétros skulle ha fått det i den här. 

Men det blev ingen straff när han blev dragen i shortsen, det blev inte mål när Tim Rönning gjorde en superräddning på Henok Goitoms skott och det blev inte mål när Heradi Rashidi sköt över i sista minuten.

AIK tryckte på med precis allt de hade i slutet och fick möjligheter att på alla sätt förlänga sin vistelse på guldtåget.

Men med två tappade poäng känns den osäker framöver.